Šéf protikorupčního fondu Janeček užívá daňový ráj

17.12.2011 7:14

Firma, která se údajně podílí na vyvádění části peněz z Pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga, obvinila šéfa Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka, že se vůči Česku dopouští daňových úniků. Je to pravda, nebo se jedná jen o snahu odstranit muže, který odhaluje nekalosti?

Šéf protikorupčního fondu Janeček užívá daňový ráj
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Podnikatel Karel Janeček

Předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Janeček při svém podnikání využívá výhod daňových rájů. Obchoduje totiž s prostředky fondů. Které sídlí na ostrov+ Mauricius. Informaci novinářům prozradila právnická firma Šachta & Partners, kterou protikorupční fond kritizoval za to, že se podílí na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga. Píše to server Novinky.cz.

„Investičních fondů, s jejichž prostředky RSJ obchoduje nebo v minulosti obchodoval, je více. Všechny jsou obdobné, sesterské. Všechny sídlí na Mauriciu a jejich jména jsou STS High Yield, RSJ II PowerFunds, Inc. PCC, RSJ PowerFunds, Inc. PCC,“ uvádí se v materiálu, který mají novináři k dispozici.

Jde o daňový únik?

Zdanění příjmu právnických osob na Mauriciu je jen tříprocentní, zatímco v Česku dosahuje 20 procent. Daň z kapitálových výnosů je na Mauriciu dokonce nulová, u nás 15procentní. V této souvislosti se nabízí otázka, zda se Janeček nedopouští daňového úniku, když v Česku soustavně podniká, ale daně odvádí jinde.

Ekonom Pavel Kohout poradenské firmy Partners vysvětluje, že o daňový únik nejde, přestože Janeček ochudil českou státní kasu o nemalé sumy. „Běžně se vyskytuje, že firma má administrativní centrum v Londýně, daňový domicil třeba v Karibiku na ostrově Curaçao a management může mít třeba v Praze. Je to jen nafouknutá bublina, nic víc. Někdo se Janečka pokouší odstranit,“ míní ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…