Tomio Okamura připustil, že chce být prezidentem. Vše o přímé volbě

15.12.2011 11:39

První krok k přímé volbě hlavy státu učinila ve středu sněmovna, když odhlasovala změnu ústavy. Stvrdit ji však musí ještě Senát. Týdeník Reflex zhodnotil šance dosud známých kandidátů, posoudil strategii politických stran a pro první kolo přisoudil nejlepší vyhlídky triu Miroslava Němcová, Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman. Právě bývalému premiérovi dává pro druhé kolo největší šance.

Tomio Okamura připustil, že chce být prezidentem. Vše o přímé volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Sněmovna svým rozhodnutím schválit změnu ústavy, která zavádí přímou volbu prezidenta, dala šanci ocitnout se ve světle ramp i těm, kteří by na to při nepřímé volbě nemohli ani pomyslet. Pokud se Senát zachová stejně jako sněmovna, bude moci kandidovat začátkem roku 2013 kdokoli starší čtyřiceti let, kdo získá podporu buď dvaceti poslanců, deseti senátorů, nebo nasbírá předem 50 tisíc podpisů oprávněných voličů.

Vše k tématu přímá volba

Zatím jediným oficiálním kandidátem je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. ODS bude zřejmě vybírat mezi Miroslavou Němcovou a Přemyslem Sobotkou, ČSSD chce o svém kandidátovi rozhodnout na jaře příštího roku. Kandidátem SPO-Zemanovci bude někdejší šéf ČSSD i vlády Miloš Zeman. „Jsme potěšeni, že přímá volba sněmovnou prošla, Máme ji i v programu, je jeho jádrem. Je jasné, že do boje o Hrad vyšleme pana Zemana,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda pražské organizace Vladimír Hönig.

Do přímé volby Bobošíková, Vandas i Okamura

Přímé volby může pro svou kandidaturu využít i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. „Budu občany oslovovat kontaktní kampaní, navážu na eurorealistickou politiku Václava Klause,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz. Příležitost nabídnout svého kandidáta si nechce nechat ujít ani Dělnická strana sociální spravedlnosti. „Předpokládám, že tím kandidátem bych byl já. Do roku 2013 se ještě situace tak zhorší, že lidé přestanou věřit planým slibům. Věřím, že bych šanci měl,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz předseda Tomáš Vandas.

Šanci však vycítily i známé osobnosti jako třeba podnikatel a politický glosátor Tomio Okamura. „Prezident by měl být člověk s nezpochybnitelnou historií, moudrostí a pokorou. A přes všechnu politickou bídu kolem sebe vidím lepší kandidáty, než jsem já. Ale poctivě řeknu – už jen zúčastnit se soutěže o prezidentství by pro mě byla nesmírná čest. I proto bych do toho šel,“ řekl Okamura ke své kandidatuře Deníku, v jehož anketě o nejlepšího kandidáta na prezidenta suverénně vede.

Ze stranických kandidátů je jasno jen o Schwarzenbergovi

Týdeník Reflex, konkrétně komentátor Bohumil Pečinka a politolog Petr Sokol, zpracovali podrobnou analýzu toho, jak by se prezidentské volby mohly v roce 2013 vyvíjet. V úvahu berou především stranické kandidáty. Schwarzenberga za TOP 09, u ODS upřednostňují předsedkyni sněmovny Němcovou před místopředsedou Senátu Sobotkou vzhledem k preferencím vedení i popularitě uvnitř strany.

Méně jasno je ohledně kandidáta ČSSD. V úvahu přicházejí ekonom Jan Švejnar nebo expremiér Jan Fischer, ale například první místopředseda Michal Hašek podepsal před několika měsíci petici stoupenců Miloše Zemana požadující přímou volbu hlavy státu. Komunisté by mohli nabídnout jediného českého kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka, Věci veřejné dlouhodobě spolupracují s Janem Švejnarem.

Na silnou trojici ostatní mít nebudou

Vedle stranického kvarteta Němcová, Schwarzenberg, Švejnar a Remek předpokládají autoři analýzy, že s hranicí padesáti tisíc podpisů nebudou mít problémy lidovci, kteří nejspíš vyberou senátora Petra Pitharta. Totéž bude platit i pro zakladatele Strany práv občanů Miloše Zemana, jenž bude moci počítat i spodporou významné části ČSSD a velmi pravděpodobně i Paroubkových národních socialistů, s nimiž vede už týdny neformální diskuse.

Po zohlednění nejrůznějších hledisek Reflexu vychází, že do druhého kola by měli postoupit dva z trojice Němcová, Schwarzenberg a Zeman. Pro první mluví především voličská základna ODS, pro druhého jeho popularita v politickém středu a pro třetího to, že bude přijatelným pro velkou část levicových voličů. Jejich zisk by se v prvním kole měl pohybovat mezi 20 a 25 procenty a o dvou postupujících rozhodne, kolik hlasů získají z nezávislého rezervoáru.

Pokud projde Zeman prvním kolem, vyhraje

Druhé kolo bude do značné míry novými volbami. Pokud by se do něj dostali Němcová a Schwarzenberg, budou se ucházet o hlasy levicových voličů. Až polovina z nich by zůstala doma, ta druhá by šla volit menší zlo. V tom případě by mohl rozhodnout bonus ženskosti a noblesy Miroslavy Němcové před konzervativními postoji Karla Schwarzenberga, který je pro levici symbolem nenáviděné koalice.

Reálnější je varianta, že ve druhém kole budeme svědky souboje reprezentantů pravice a levice. Výsledky posledních senátních voleb ukázaly, že hlasy ODS a TOP 09 se překvapivě v druhém kole nesčítají, což dává šanci Miloši Zemanovi vyhrát nad oběma konkurenty. V obou těchto hypotetických duelech proto týdeník Reflex favorizuje Zemana za nástupce Václava Klause.

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …