Václav Krása: Postižení dorazili v takovém počtu, aby na sebe upozornili

04.01.2012 17:15

Stovky lidí s handicapem se dnes vypravily do úřadů práce po republice kvůli příspěvku na mobilitu. Vyzvala je k tomu rada postižených. Větším počtem žadatelů chtěla upozornit na změny ve vyplácení podpor pro handicapované, které kritizuje. Řada handicapovaných o tomto poklidném protestu ale ani nevěděla. Úředníkům se zatím dařilo nápor zvládat, i když někde museli lidé dlouho čekat. Jak ParlamentníListy.cz zjistily na místě na některých pražských úřadech, v hlavním městě však postižených na úřady větší množství nedorazilo.

Václav Krása: Postižení dorazili v takovém počtu, aby na sebe upozornili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Krása

Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása však byl i přesto spokojen i s tím počtem lidí, který nakonec na Úřady práce po celé zemi dorazil. "Za fiasko to rozhodně nepovažuji, bylo třeba na situaci upozornit i tímto způsobem," řekl ParlamentnímListům.cz Krása.

Praha 4 hlásila zvýšený zájem

Na rozdíl od Prahy 3, 2 a 5 (které ParlamentníListy.cz v ranních hodinách navštívily) však na některých místech metropole opravdu museli čelit úředníci náporu žadatelů.
"Zvýšený zájem tu je. Stíháme ale přebírat všechny žádosti. Pracovníci byli zvyklí už dřív, že počátkem roku chodí víc lidí," řekla ve středu však vedoucí oddělení dávek úřadu práce Prahy 4 Jana Zimová. Nedokázala říct, kolik postižených si dnes přišlo požádat o příspěvek na mobilitu. Počty neuvedla ani vedoucí oddělení dávek Prahy 9 Margita Holečková. V její pobočce se stály fronty. "Lidé tu chvíli čekají. Za pět minut odbaveni nejsou. To nejsou ale ani na poštách a v bankách," podotkla Holečková.

V jednom z pražských úřadů se dnes ale podle mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívové podařilo podvodníkovi vylákat od postižených 300 korun na údajné kolky. Ministerstvo zdůraznilo, že se žádné poplatky hradit nemusí. "Žádosti o veškeré příspěvky, které klient podává na úřadech práce, jsou podávány zdarma a bez nutnosti zakoupení kolku," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Podle šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy vyrazilo na úřady dnes víc handicapovaných, nikde ale úředníky svými žádostmi nezahltili. To prý nebylo cílem akce. Měla jen upozornit na změny systému, které nejsou pro postižené příznivé, uvedl Krása.

Příspěvek na mobilitu shrnuje dvě jiné dávky

Příspěvek na mobilitu nahrazuje dvě dávky - na provoz auta a na dopravu. Potřební teď dostanou 400 korun měsíčně. Peníze získají od měsíce, v němž si o ně požádají. Dřív to mohli udělat kdykoliv a obdrželi naráz sumu za celý rok, uvedl Krása. Podle Plívové postižení ale nyní dostanou peníze průběžně, kdy je potřebují, ne nárazově.

Rada vyzvala handicapované, aby na úřad vyrazili co nejdřív, a to právě dnes. "Zatím je to jen první kolo, kdy úředníci berou žádosti. Zajímavé bude druhé kolo, kdy uvidíme, jak se vypořádají se zpracováním," řekl Krása. Míní, že větší nápor by úředníky mohl čekat koncem měsíce, protože mnozí budou žádost odkládat na poslední chvíli.

Rozjitřená atmosféra vládla v kontaktním místě ostravského úřadu práce. Desítky rozzlobených lidí s postižením se tísnily v úzké uličce s nedostatkem míst k sezení. Někteří se na úřad vraceli opakovaně, ve frontách tak strávili i několik hodin. Většina oslovených se shodla na tom, že o změnách mají velmi málo informací.

Hradec Králové - několik desítek postižených

Několik desítek postižených dnes dopoledne dorazilo také na úřad práce v Hradci Králové. Jejich počet byl ale proti předchozím dvěma dnům jen o něco vyšší. Handicapovaným pomáhala s jízdou na plošině u schodů ostraha. Na chodbách jim asistovaly úřednice při vyplňování formulářů. Čekací doby se vyšplhaly až na 45 minut.

Vyšší nápor postižených zaznamenal i českobudějovický úřad práce. Před ním se tak nahromadil větší počet aut než obvykle. Podle místopředsedy jihočeské rady postižených Zdeňka Kubovce však nešlo o žádnou protestní akci.

Podle ředitele krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem Radima Gabriela handicapovaní v regionu výzvu rady nevyslyšeli. "Na úřady dorazili, bylo jich celkem hodně. Ale přišli si jen podat žádosti, protože je potřebují vyřídit co nejdříve," řekl Gabriel. Podle něj mají postižení veškeré doklady a žádosti často vyplněné už z domova.

I v Olomouci to zvládali

Mimořádná situace nenastala ani v olomouckém úřadu práce. "Vypadá to, že handicapovaní jsou rozumní a k protestu se nepřipojili. Obavy, že by úředníci práci nezvládali, nejsou ničím podložené, zatím vše běží bez problémů. Bylo by nekorektní dělat nějaké závěry, když novou agendu vyřizujeme teprve třetí den," řekla vedoucí oddělení dávek Pavlína Hedererová.

O příspěvek na mobilitu přišel dnes požádat i Petr Kopeček z Olomouce. "O žádném protestu nevím, dnešek jsem si naplánoval už dřív. Příspěvek mám osm let. Víc mi vyhovovalo, když se vyplácel jednorázově na celý rok," řekl ČTK muž o berlích.

V libereckém pracovišti v městské budově Uran, kde agenda zůstala, nápor od ranních hodin byl. Úředníkům se ale dařilo žádosti vyřizovat v poměrně krátkém čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…