Važme si našich dějin. ČT si jich neváží, znělo Národním muzeem

28.10.2010 13:49

V Pantheonu pražského Národního muzea proběhlo vzpomínkové shromáždění ke příležitosti 92. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Sérii projevů zahájila velice kritickým vystoupením předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Važme si našich dějin. ČT si jich neváží, znělo Národním muzeem

Hned v úvodu svého proslovu Dvořáková uvedla, že nikdo nemá právo znevažovat vznik samostatné Československé republiky a odsoudila rozdělení tohoto státního útvaru. „Rozdělení republiky bylo právně pomýlené," řekla přesvědčeně Dvořáková a vysvětlila, že občanů se na rozdělení nikdo neptal.

Předsedkyně svazu bojovníků rovněž zdůraznila známé tvrzení, že v jednotě je síla, o kterou Češi a Slováci svým rozchodem přišli.

ČT rozvrací Česko

V druhé části projevu se Anděla Dvořáková až nečekaně ostře pustila do veřejnoprávní České televize. „Uvádí pořady nejen znevažující státnost, nabádá i k její likvidaci," prohlásila Dvořáková a zmínila v této souvislosti dokument "Zabíjení po česku", zabývající se excesy při poválečném odsunu.
"Ještě horší je fakt, že televizní umělci se těší z ceny, kterou jim za tento pořad udělilo německé Centrum proti vyhánění," poznamenala.

„Lhostejnost k vlastním národním dějinám by se mohla proměnit v lhostejnost k vlastní existenci," uzavřela Dvořáková svůj projev, po kterém následoval dlouhý potlesk.

Pro některé je to jen volno

Jako další z řečníků vystoupil v Pantheonu končící předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten si posteskl, že většina občanů považuje 28. říjen za pouhý den volna. Nicméně pro naše i jejich dobro se tím nesmíme nechat odradit, zdůraznil politik. Připomněl také masarykovskou republiku a vyzdvihl ji jako „skutečně fungující demokratický stát", k jehož ideálům se musíme stále vracet.

Následovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která ve stručnosti připomněla historii české státnosti. Po ní promluvil odcházející pražský primátor Pavel Bém. Při jeho příchodu Anděla Dvořáková, která řečníky během ceremoniálu uváděla, pochválila spolupráci hlavního města se svazem bojovníků za svobodu. „Bude se nám stýskat," řekla dojatě.

Na svou minulost musíme být hrdí

Na závěr vzpomínkové akce promluvil europoslanec Jan Zahradil, o kterém Dvořáková řekla, že je to jeden z mála bojovníků, který, společně s prezidentem Klausem, hájí české zájmy.

Zahradil se dotkl nedávného sporu o stěhování známě Muchovy Slovanské epopeje, ostře odmítl relativizaci českých dějin a pozastavil se nad dnešním často kritickým výkladem národní historie. „Stačí dát místo plusu mínus a hle, nové české dějiny jsou na světě," řekl rozhořčeně a dodal, že on a další přítomní by se měli vynasnažit, aby byla naše národní historie správně interpretována. Měl tím na mysli především postoj k poválečnému odsunu sudetských Němců.

„Važme si sami sebe, své státnosti, ale i svých mýtů," řekl Jan Zahradil. „Když to neuděláme, ztratíme sami sebe," uzavřel varovně.

Oslavy budou pokračovat, ale bez knížete 

Oslavy 28. října budou dále pokračovat večer, kdy prezident republiky Václav Klaus ve Vladislavském sále Pražského hradu za přítomnosti členů vlády, Parlamentu a pozvaných hostů přednese projev a předá státní vyznamenání. 

Ceremonie se nezúčastní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V současné době totiž pobývá ve švýcarském Curychu, kam jel navštívit nemocného bratra. 

Čtěte také:

Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …