Vláda podle očekávání přerušila diskusi o rozpočtu. Čísla "dopiluje" za týden

08.09.2011 14:20

Vláda dnes podle očekávání přerušila diskusi o návrhu státního rozpočtu na rok 2012. Ministři sice během dopoledne řekli postupně své představy o podobě vlastních kapitol, k podrobnějíš diskusi se ale nedostali. Nad rozpočtem by se ale měla vláda vrátit za týden, návrh zákona musí schválit do konce září.

Vláda podle očekávání přerušila diskusi o rozpočtu. Čísla "dopiluje" za týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ministr financí Miroslav Kalousek však trvá na udržení výše rozpočtového schodku 105 miliard korun, případné změny ve prospěch některých rozpočtových kapitol se tedy promítnou do snížení kapitol jiných.

"Trajektorie schodku počítá s tím, že v roce 2016 bude ale vyrovnaný rozpočet," upozornil na brífinku po jednání vlády premiér Petr Nečas. Podle něj vláda dnes také přerušila debatu nad rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), a rozhodnutí přesunula na další zasedání vlády, tedy také na příští středu. Podle Nečase to je ale logický krok, který provází debatu o rozpočtu každý rok.

Související:

Ministři dnes  pouze přednesli své představy o podobě vlastních kapitol, podle Kalouska by si souhrnem přáli deset miliard korun navíc. - podle Nečase to je ale až 16 miliard včetně dvou miliard požadovaných Kalouskovým úřadem."Jednotliví správci kapitol vznesli logicky své požadavky, tvoří je deset miliard, je na vládě, aby stanovila své priority, celkový rámec je ale nepřekročitelný," řekl však Kalousek. 

Šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) na brífinku přerušení debaty o rozpočtu označila slovy: „Dnes jsme si poplakali a příští týden se trochu pobijeme, ale pak doufám, že to skončí usmířením."

Předseda vlády počítá, že definitivně by kabinet měl klíčový zákon schválit 21. září.

Navyšování výdajů je tabu

Ministr financí Miroslava Kalousek připomněl, že odmítá jakékoliv navyšování výdajů. Návrh rozpočtu, připravený ministerstvem financí, počítá podle něj se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1084 miliard a výdajích 1189 miliard korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. 

"Při srovnání s rozpočtem schváleným pro letošní rok příjmy vzrůstají o 2,7 procenta, tedy 29 miliard korun, a výdaje meziročně klesají o 0,1 procenta, tedy asi o miliardu," uvedl na vládním brífinku ministr financí Kalousek. 

Ministerstvo financí předpokládá, že státní dluh dosáhne na konci příštího roku 1580 miliardy korun, což je o sedm procent, tedy o 102,7 miliardy více, než státní dluh na konci roku letošního. Podíl státního dluhu bude tedy na konci příštího roku 40,5 procenta hrubého domácího produktu.

Nečas připomenul, že některým ministrům, například zástupcům Věcí veřejných Josefu Dobešovi z ministerstva školství a Pavlu Dobešovi z ministerstva dopravy, se ale velikost jejich kapitol nelíbí a žádají od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) další peníze.

Ministři za VV už dali přitom najevo, že za určitých okolností by rozpočet ve vládě podpořit nemuseli. 

Schodek je o 30 miliard nižší než pro letošek

V červenci kabinet odhlasoval základní parametry rozpočtu, ministerstvo financí počítalo s příjmy 985 miliard korun a s výdaji 1090 miliard korun. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.

Stomiliardové zvýšení příjmů i výdajů proti červencové podobě základních rozpočtových parametrů ministerstvo financí vysvětluje především zapojením příjmů z rozpočtu Evropské unie, Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru a dalších v celkové výši 101,5 miliardy na financování společných programů. Návrh počítá také s tím, že daňové příjmy se sníží o 3,6 miliardy "na základě zohlednění aktuálně dostupných informací".

Jak Nečas, tak Kalousek na vládním brífinku ale naznačili jistou nejistotu ohledně ekonomického růstu a schodku rozpočtu.  "Je to asi tak, jako předvídat, zda se v červenci příštího roku budou lidé koupat a zda Vánoce nebudou na sněhu....To je asi ta předvídatelnost," upozornil trochu nevážně premiér.

Kalousek zmínil, že rozpočet musí kopírovat vývoj ekonomiky, ale je třeba pečlivý monitoring a příprava na okamžitou reakci lhostejno kdekoliv na světě. "Vláda  v důsledku toho musí reagovat jak na příjmové, tak na výdajové stránce," upozornil ministr financí.

Jednání o výhledu rozpočtů na roky 2013 a 2014

Vláda dnes přerušila i jednání o střednědobém výhledu rozpočtů na roky 2013 a 2014. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) k tomu podotkla, že vláda načala otázku střednědobého výhledu a dohodla se na tom, že ji bude projednávat v koaliční rozpočtové skupině, která by se měla sejít během týdne. 
    

Návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu ČR na léta 2013 a 2014 předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard Kč. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun.

Vláda schválila již v dubnu aktualizovanou verzi takzvaného konvergenčního programu, ve kterém potvrzuje snahu snížit deficit veřejných financí v roce 2014 na 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Strategie počítá s dosažením vyrovnaných rozpočtů v roce 2016. Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. 
    

Čtěte také:


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…