Výbušná debata u Jílkové: Okamura kosil všechny kolem při obraně referenda

28.02.2014 4:55

Je správné snažit se prosadit zákon o referendu? Na tuto otázku se snažili odpovědět hosté dalšího vysílání pořadu Máte slovo v ČT. V centru diskuse stál Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit, které má přímou demokracii rovnou v názvu.

Výbušná debata u Jílkové: Okamura kosil všechny kolem při obraně referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura má v prosazování referend jasno – horší to už být nemůže. „Kompetentnost politiků vidíme – jsme zadlužení až po uši,“ prohlásil. Proto by podle něj měli mít velké rozhodovací, ale především kontrolní právo občané. „Vy si myslíte, že pan Nečas s paní Nagyovou a panem Kalouskem zralí jsou?“ ptal se odpůrců zavedení referend.

Proti němu stál například poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Podle něj mají referenda svůj smysl jen na místní a krajské úrovni, ne však celostátní – to jen ve výjimečných případech. „To nás může jen posílit, že nás odmítá pan Kalousek,“ vysmál se mu Okamura. „Já jsem Polčák…“ opáčil poslanec. „Tak váš předseda,“ dodal ironicky Okamura.

Do diskuse se pak zapojil další odpůrce celostátních referend, výtvarník a bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák. „Já si opravdu myslím, že jsou to jen populistický žvásty. Vy jste někdy viděl Gripen zblízka? Já ne,“ obrátil se na podporovatele v publiku. „O církevních restitucích musí rozhodnout soud, nikdo jiný rozhodovat nemůže,“ dodal pak k dalšímu tématu.

Politika není svinstvo, ale věc veřejná

Podle něj jednoduše ne každý rozumí všem tématům, a proto by si neměli všichni dovolit o těchto tématech rozhodovat. „Já bych se neodvážil,“ řekl Knížák sám za sebe s tím, že Okamura se prý snaží vzbuzovat dojem, že politika je svinstvo. Jenže tak to ve skutečnosti není.

„Politika je věc veřejná a bez ní bychom si nevěděli rady,“ míní Knížák. A obrátil se pak s kritikou proti dvěma novým hnutím v Parlamentu – Úsvitu a ANO. „Podle mě by se za normálních okolností tady ti lidé do Parlamentu nedostali,“ dodal.

V pořadu byl přítomen i švýcarský historik žijící v České republice, který měl osvětlit, proč ve Švýcarsku referenda jsou a zdali by měla své místo i u nás. „Já jsem obecně pro rozšíření participace občanů na celostátní úrovni,“ řekl na jednu stranu Adrian Portmann. Na druhou však prý není zastánce návrhu Tomia Okamury. „Nejsem zastáncem toho, aby občané přes noc mohli rozhodovat o všem,“ vysvětloval.

Jako kdyby nováček řídil Ferrari

„To je, jako bychom svěřili Ferrari člověku, který včera udělal řidičák,“ přidal přirovnání. Podle něj právě Švýcarsko je jakési „Ferrari“, ale ČR musí začít od základů, tedy právě místních referend.

„Jeho postup a názor ponižují české lidi,“ ozval se však vedle stojící senior. „O ústavě musí rozhodovat hlavně lidi a jakýkoliv,“ dodal. Podle historika je však takový přístup sebevražedný – kdyby se celostátní referenda o závažných otázkách zavedla ihned. „Já nechci nikoho urážet, naopak osud této země je pro mě velmi důležitý,“ hájil se Portmann. „Lidé ale potřebují nějakou zkušenost.“ Na to mu však moderátorka Michaela Jílková připomněla, že Švýcarsko udělilo volební právo ženám až v roce 1971. „Takže tady nedělejte to Ferrari,“ řekla s úsměvem.

Pro někoho je pak problematický samotný návrh Úsvitu, například učitel Jan Čižinský si stěžoval, že je podle něj odbytý. Sám přitom byl organizátorem úspěšného referenda na Praze 7 proti předražené radnici. Podle něj se Okamura v návrhu ještě nezaměřil na důležité věci. „Jestli máte za tři měsíce větší nároky, tak nejsem Superman,“ odvětil mu v žertu s tím, že poslancem je zatím krátce. „Začínáte velmi kontroverzním návrhem referenda, který má velké vady,“ pokračoval Čižinský, podle něhož je návrh „odfláknutý“. „Já vám odpovím, že tomu nerozumíte,“ uzavřel diskusi Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Postupně se však pořad začal vyostřovat, lidé vykřikovali a skákali si do řeči. „Ten si představuje demokracii jako Hurvínek válku,“ řekl o Knížákovi starší právník v publiku. „Já proti Hurvínkovi nic nemám. Myslím, že má stejné právo jako vy,“ odpověděl mu bývalý šéf galerie. „Já váš názor respektuji a zásadně s ním nesouhlasím.“

Okamura se poté zapojil s tím, že hlas občana a lidu by měl být nejvyšší v republice. „To, že se dělají chyby, to se může stát. Ale je potřeba mít kontrolní mechanismy,“ vysvětloval. Právě občané by pak pomocí referend mohli provádět jakési korekce politiků.

Dále v pořadu zaznělo:

Milan Knížák: „Tady je potřeba, aby byla určitá výchova. Věci se nedají měnit revolučně.“
Zdeněk Ponert: „Jak dlouho nás chcete učit, vy politici a umělci a herci, než nám dáte právo se podílet?“

Muž v publiku neustále opakuje: „Zločinecký systém! Zločinecký systém! Zločinecký systém!“
Stanislav Polčák: „Přestaňte na mě řvát, já jsem s vámi husy nepásl.“

Muž v publiku: „Pane Okamuro, vy jste strašně měkkej. Já bych hazard, drogy a obchod s bílým masem zakázal úplně.“

Diskutující stále neodpovídají na otázku moderátorky
Michaela Jílková (žertem): „Pánové, jaký to má smysl? Proč já tady vůbec pracuju?“

Stanislav Polčák: „Pan kolega právník dělá největší službu zastáncům referenda svým vystupováním zde.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…