Velice hlasité nadávky Andreji Babišovi. Cibulka si v ČT řekl o žalobu

15.02.2014 15:58

V pořadu České televize Politické spektrum se nad tématem zavedení referenda střetli předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), Jiří Kotek z uskupení Alternativa a Petr Cibulka, který je přesvědčen, že politiku v Česku ovládají ruští agenti. Za „fízla“ označil Cibulka i současného ministra financí Andreje Babiše. Došlo i na odvolatelnost politiků.

Velice hlasité nadávky Andreji Babišovi. Cibulka si v ČT řekl o žalobu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Petr Cibulka v pořadu Politické spektrum

Po posledních volbách mluví nejhlasitěji o zavedení referenda bez výjimek politici Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Proti zavedení obecných referend s určitými omezeními nejsou ani jiné strany, především ty levicové. Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti, která bývá označována jako radikálně pravicová, si umí představit dokonce referendum o zavedení trestu smrti. K odvolatelnosti politiků je však skeptický.

Politiky odvoláváme jednou za čtyři roky

„Dovedu si představit i referendum k zavedení trestu smrti. Zeptejme se občanů, dejme jim možnost hlasovat. Lidé nejsou tupé stádo a mohou se nad věcmi zamyslet,“ podotkl ve vysílání Vandas. Postavil se však proti odvolatelnosti politiků, protože je to velmi složitě nastavitelný proces. Odvolatelnost politiků zde podle jeho názoru již máme. Můžeme je přece odvolat ve volbách každé čtyři roky.

„Je třeba posílit vědomí občana,“ podotkl dále Vandas. Občan musí cítit, že má sílu měnit věci. Je třeba odolávat i mediálnímu tlaku, který pociťujeme dnes a denně. „Proč si myslíte, že si pan Babiš média kupuje?“ položil si řečnickou otázku.

Nejen do Vandasova projevu opakovaně vstupoval Petr Cibulka, který poukazoval na to, že Česko ovládají ruští agenti. Mezi „fízly“ přitom zařadil i ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Už se těším, až mě fízl Babiš bude žalovat. Každá kandidátka je spojená z ruských agentů. Každé volby jsou zfalšované a jejich konečné zfalšování dělá Český statistický úřad,“ rozčílil se ve vysílání Cibulka. Na moc ruských agentů se odvolával takřka v každé své větě.

Jiří Kotek z Alternativy byl v otázce referend skeptičtější. „Bál bych se výsledků referend. Společnost na to není připravená. Podívejte se, komu patří všechna média v republice, kde by vzal běžný člověk, který musí ráno do práce a postarat se o rodinu, čas na to, aby se těmi otázkami zabýval,“ poznamenává Jiří Kotek z uskupení Alternativa. Následně dal za pravdu Tomáši Vandasovi v tom, že odvolatelnost politiků skrze volby tu skutečně může zafungovat.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …