Vzdáváme hold, bratři. Neměli jsme šanci tomu zabránit, řečnil Foldyna na připomínce bombardování Jugoslávie stíhačkami NATO. Hovořilo se i o konvoji USA

25.03.2015 11:41

REPORTÁŽ V pozdních večerních hodinách se v úterý před velvyslanectvím Srbska uskutečnila akce za připomenutí obětí bombardování Jugoslávie (SRJ) Severoatlantickou aliancí bez mandátu OSN. Přítomný poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna to označil za bezprecedentní krok k porušení stability v Evropě. Mezi účastníky pietní akce byl také exministr zahraničí Jan Kavan.

Vzdáváme hold, bratři. Neměli jsme šanci tomu zabránit, řečnil Foldyna na připomínce bombardování Jugoslávie stíhačkami NATO. Hovořilo se i o konvoji USA
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna mluví před srbskou ambasádou

„Před 16 roky právě v tuto dobu začaly na Svazovou republiku Jugoslávie dopadat bomby, rakety s plochou dráhou letu, začaly zabíjet civilní obyvatelstvo, ničit školy, infrastrukturu, nemocnice a působit ohromné zlo,“ prohlásil na úvod akce poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, který také podotkl, že se zde občané schází každý rok, aby si připomněli akt agrese NATO, který byl v rozporu s mezinárodním právem.

Foldyna dále pokračoval v podrobném vysvětlování, jak probíhal útok a jaké měl následky pro tamní obyvatelstvo. „Tento útok nejsilnějšího vojenského svazku na světě proti deseti milionovém národu v Evropě, neměl mandát Rady bezpečnosti, neměl mandát OSN, a dokonce byl v rozporu s Washingtonskou smlouvou, kterou NATO samo sobě jako listinu, kterou se bude řídit, podepsalo. Destabilizovali mezinárodní právo, aby bombardovali desetimilionový národ v Evropě. 78 dní trvalo bombardování Jugoslávie, byly ničeny mosty, školy, elektrárny, továrny, umírali civilisté, byly použity tisíce tun bomb, kazetových bomb, které jsou v rozporu s mezinárodními úmluvami, byl použit ochuzený uran, který dodneška po celé bývalé Jugoslávii, jak v Černé hoře, tak v Srbsku, zabíjí lidi tím, že onemocněli rakovinou.“

Anketa

Věříte v nestrannost tribunálu pro bývalou Jugoslávii?

hlasovalo: 3875 lidí

„Byl to bezprecedentní krok k porušení stability v Evropě, jeho důsledky řešíme dodnes. Vnímali jsme utrpení srbského národa, vnímáme ho i dnes, a proto se tady scházíme,“ pokračoval Foldyna ve svém proslovu, kde vyjádřil soucítění se srbským národem a důvod každoročního scházení, který je dle něj i připomínání si civilních obětí bombardování.

Zazněla i srbská hymna, kterou Foldyna označil jako výraz solidarity se srbským národem. „Jako výraz solidarity nás, občanů, kteří jsme i v té době stáli tady před tehdejší jugoslávskou ambasádou, stáli jsme tady, abychom připomněli, že s tím nesouhlasíme, bylo nás tisíce, Čechů a Slováků, kteří jsme nesouhlasili s celým tím aktem, do kterého jsme byli několik dní po vstupu do NATO zásadně zavlečeni. Neměli jsme šanci, my občané, ty věci rozhodnout a zabránit jim, proto si myslím, že takto je důstojné vzdáti hold a čest malému našemu bratrskému národu a těm tisícům obětí,“ sděloval Foldyna desítkám účastníků pietního aktu.

Jak dále poslanec ČSSD uvedl, jednalo se celkem o tři a půl tisíce náletů, kdy docházelo k bombardování, dokonce i shazování kazetových bomb. „Jedna z těch kazetových bomb v dubnu 1999 zabila tříletou Milici Rakić, dneska by jí bylo devatenáct let, devatenáct let by bylo tomu malému dítěti,“ pokračoval Foldyna s tím, že nevidí jako viníky za smrt obětí jednotlivé piloty, nýbrž politiky: „Nemohu tady označovat ty vojáky a piloty, že jsou to hlavní viníci, ti viníci, ti Billové Clintonové, ti Blairové, Javier Solana a další, to jsou lidi, kteří by se měli zodpovídat“. Dodal, že neví, zda se budou zodpovídat před soudy, ale určitě se budou zodpovídat před Bohem.

Ke shromážděným promluvila také mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná, která zdůraznila, že se na takovéto hrozné věci nesmí zapomenout. „Chtěli by, abychom zapomněli, takovým krokem bychom otevřeli jinou, horší bránu, vedoucí k dalším obětem. Chtějí, abychom si zvykli na viníky, za nimiž přibývají další oběti. Chtějí, abychom mávali mávátky při průjezdu armády, která v Evropě působí na padesáti místech rakovinné nádory,“ řekla Novotná.

V závěru pietního aktu vystoupila se svojí básní srbská básnířka Jelena Ćirić. „Básníci se vždy snažili slovy vyjádřit svoje nejhlubší pocity a stavy, a kdyby v roce 1999 na nás házeli místo bomb a raket slova, i ta nejhorší a nejtěžší, určitě by nebylo tolik obětí, kolik bylo,“ pronesla básnířka Jelena Ćirić, která zároveň poděkovala „českým přátelům“ za jejich podporu.

Na závěr akce Foldyna sdělil přítomným, že byl v Bělehradu přítomen zrovna v době, kdy byla zasažena budova srbské veřejnoprávní televize RTS. Podle Foldyny tehdy budovu před zasažením opustili všichni zahraniční novináři, věděli tak prý o připravovaném útoku, ale svým srbským kolegům o tom neřekli. „Je to sprosté, je to podlé, my na to nikdy nezapomeneme, ale nikdy jim to také nepřejeme,“ řekl poslanec Foldyna a dal prostor bohoslužbě za padlé během bombardování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marián Stepanović

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…