Odpor proti průjezdu amerického konvoje vyvrcholí v sobotu v Praze. Čekají se tisíce demonstrantů

23.03.2015 17:21

Odpůrci průjezdu amerického vojenského konvoje chystají na několika místech v Česku protesty. První bude ve čtvrtek ve Vyškově, asi největší pak v sobotu na Václavském náměstí v Praze. Lidé chtějí demonstrovat také v místech, kde budou vojáci ubytovaní, například u kasáren v pražské Ruzyni. Průjezd pěti set vojáků a více než stovky převážně kolových vozidel schválila minulé pondělí vláda. Konvoj bude v Česku mezi 29. březnem a 1. dubnem, přejíždí z Pobaltí do Německa.

Odpor proti průjezdu amerického konvoje vyvrcholí v sobotu v Praze. Čekají se tisíce demonstrantů
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Americký konvoj, který bude čítat asi 516 lidí a 118 vozidel, má ale i řadu příznivců. Také oni chtějí dát podle svých vyjádření na webu a sociálních sítích názor viditelně najevo. Lidé se také budou moci s americkými vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce budou mít takovou možnost v neděli odpoledne nebo večer ve všech posádkách, kde vojáci přenocují. Další příležitost pak bude v úterý v Praze Ruzyni.

Pokud jde o odpůrce konvoje, už ve čtvrtek v 15:00 se sejdou na Masarykově náměstí ve Vyškově, demonstraci pořádá tamní KSČM a Alternativa zdola. Očekává se, že nejvíc lidí přijde protestovat v sobotu v 15:00 na Václavské náměstí v Praze, akci tam pořádá společně s KSČM iniciativa Ne základnám, známá kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech.

Vítání spojence pivem?

"Fakt, že se v blízkosti hranic Evropské unie, respektive Severoatlantického paktu, válčí, by byl dostatečným důvodem k ověření připravenosti vojsk. Pokud by EU a NATO nebyly zapojeny do ukrajinské krize a nebyly naopak jejími strůjci," uvedla v prohlášení mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Názoroví oponenti tohoto výkladu událostí na Ukrajině míní, že agresorem je Rusko. "Ukažme, že českou veřejnost neovládá ruská propaganda. Přivítejme naše spojence podobně, jako naše babičky a dědové vítali Američany před 70 lety," píše se na webové stránce akce, kde se organizují ti, kteří chtějí průjezd konvoje podpořit a vystoupit proti jeho odpůrcům. K této iniciativě se zatím připojilo přes 2000 lidí, vybízejí k vítání amerických vojáků pivem. Proti sobotnímu setkání na Václavském náměstí pořádanému mimo jiné KSČM se navíc svolávají na stejné místo, aby vyjádřili nesouhlas s údajnou náklonností pořadatelů k Rusku.

Odhad účastníků sobotní demonstrace proti průjezdu konvoje je 5000 lidí

Pořadateli sobotní pražské demonstrace proti průjezdu konvoje jsou kromě KSČM a iniciativy Ne základnám také Hnutí za přímou demokracii, Stop církevním restitucím, Spojenectví práce a solidarity, Studenti proti rasismu a Strana demokratického socialismu. Organizátoři v oznámení na magistrát odhadli počet účastníků na 5000 lidí. Stejný organizátor, Václav Novotný z Ne základnám, oznámil shromáždění také v neděli 29. března na Jiráskovo náměstí a na nábřeží od stanice metra Vltavská po nábřeží Kapitána Jaroše. Žádný konkrétní čas případného setkání ale zatím neoznámil.

Přímo v místě, kde budou vojáci ubytováni, se chtějí protestující sejít v pondělí v Praze. Iniciativa Akorn pořádá "otevřený protest proti průjezdu vojenské kolony americké části NATO přes naši republiku" před vjezdem do kasáren v Ruzyni. Účastníci plánují skandovat protiamerická hesla, mají si také přinést různé hlasité nástroje, bubny či trumpety.

Odpůrci si na sociálních sítích domlouvají protesty také v Pardubicích, Hradci Králové a Náchodě. V Pardubicích, kde by měla část konvoje přenocovat, úřady městských částí zatím o žádném protestu nevědí. Stejně tak radnice v Náchodě, přes který mají Američané vstoupit do Česka, dosud nemá hlášenou žádnou demonstraci.

Ministr obrany Martin Stropnický protesty proti konvoji očekával. "Bylo by od nás naivní předpokládat, že ti, kteří našemu aliančnímu členství příliš nepřejí, jistě nepromarní tuto příležitost k nejrůznějším provokacím," poznamenal již dříve k plánovaným akcím.

Američtí vojáci se třemi cestami přes ČR budou vracet ze cvičení z Pobaltí na základnu v Bavorsku. V Česku stráví tři noci, během pobytu si připomenou i americké vojáky, kteří padli v roce 1945 při osvobozování Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…