Chcete věřit ruským fašistům, co vraždí lidi? Česká společnost je nemocná, vládne tu lůza příživníků. Aktivista Šinágl se chystá vítat americkou armádu důstojně a s vlajkou

22.03.2015 15:23

Aktivistu a publicistu Jana Šinágla nemají zvláště komunisté příliš v lásce. Často jim totiž narušuje svými výkřiky některé jejich demonstrace. Značnou pozornost vyvolal Šinágl mezi komunisty třeba v roce 2005 na jejich prvomájovém mítinku na Letné, odkud byl dokonce vyveden policií. Proto je u jeho jména namístě otázka, zda půjde za pár dní "narušovat" i protest rudých proti konvoji amerických obrněnců. Jaký názor má na přítomnost amerických vojáků na našem území ale on sám? A co říká na aktivity bývalého šéfredaktora Reflexu Pavla Šafra? Šinágl na to odpovídal v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Chcete věřit ruským fašistům, co vraždí lidi? Česká společnost je nemocná, vládne tu lůza příživníků. Aktivista Šinágl se chystá vítat americkou armádu důstojně a s vlajkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Jan Šinágl

Z části politického spektra a občanských iniciativ se ozývá radikální kritika amerického vojenského konvoje, který má projet konce března a začátkem dubna přes Česko. Iniciativa Ne základnám dokonce připravuje na příští sobotu proti konvoji protestní akci na Václavské náměstí, k níž se připojí i komunisté. Co na to říkáte?

Já vystupuji proti hnutí Ne základnám již od začátku – chodil jsem mezi ně dokonce i s americkou vlajkou, u níž mi dvakrát zlomili žerď. Nemají mne rádi, ale nevylučuji, že mezi ně půjdu opět. Tentokráte ale napřed zamířím s americkou vlajkou před americkou ambasádu, a to v rámci práva na shromažďování. Bude to takový můj tichý protest a doufám, že tam nakonec nebudu sám. A také doufám, že ten odpor vůči americkému konvoji není názorem většiny obyvatelstva, že ještě tak zblblý náš národ není. Nepochybně za tím vším, za tou negací, stojí ruská propaganda. Vždyť už u nás operuje přes čtyřicet proruských organizací, a ty velmi dobře vědí, co dělají.

Podle zjištění některých českých médií ale prý někteří protestující chtějí na kolony amerických vozidel házet vajíčka či rajčata. Co tomu říkáte? Není už pocit odporu u nich vyšroubován ad absurdum?

Podívejte se: Já nevěřím, že je to názor většiny. Podle mne jsou to spíše účelově šířené dezinformace a věřím, že naopak bude hodně lidí americkou armádu zdravit. Tak, jak je zdravili v květnu 1945, kdy tato armáda měla přece namířeno i do Prahy. Úkolem ruské propagandy je ale šířit lži a mást lidi, aby ničemu nevěřili. Když se do toho přimíchají ještě emoce, tak nám vyjde výsledek. V tomto jsou Rusové mistři. Mají prostě tradici vládnutí a ovládnutí.

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf ke konvoji amerických vojáků řekl, že sice jde o demonstraci síly, ale ne vůči Ruské federaci, nýbrž vůči občanům států, kterými bude konvoj projíždět. Takže to je prý spíše jakási hrozba vůči našim občanům. Jak se na jeho názor díváte?

Ale prosím vás! Na to stačí zdravý rozum. Buď jsme členy Evropské unie a členy NATO, nebo ne. Pan Ransdorf přece bere v Evropském parlamentu evropské peníze, tak ať bojuje za Evropu! A pokud se mu nechce, tak ať jde do Ruska nebo do Severní Koreje, nebo na Kubu. Musí se rozhodnout sám o tom, co chce. Já osobně jsem ale rád, že konvoj naší zemí projíždí jako součást toho, kam patříme. Z tohoto důvodu je to naprosto v pořádku. Navíc odjíždí z Pobaltí, takže se z této zóny stahuje. A to ještě naprosto transparentně a v uniformách. Rusové jsou naproti tomu na Ukrajině bez uniforem. Jenže k tomu se oficiálně z ruské strany ještě nedávno říkalo, že tam není žádná ruská armáda. Teď ovšem Putin přiznal, že už tam byla i před rokem. Co chcete? Budete věřit fašistickému režimu v Rusku, který lže a vraždí nevinné lidi, nebo transparentní Evropské unii? Tuto otázku si musí každý rozhodnout sám.

Jenže v kontextu s konvojem zaznívají - nutno uznat, že převážně z levicového spektra společnosti - slova o okupantech, nebo se objevují asociace se srpnem 1968. Co lze k tomu říci?

To jsou zase lži! Já ještě nepotkal člověka mimo komunistů, který by tvrdil něco podobného. Všichni přece drží palce Ukrajině a jsou rádi, že se proti tomu postavila nějaká síla. Rusko rozumí jenom síle, a když tu sílu navenek neukážete, tak jste pro Rusy slaboch. Naopak z jejich strany míří hrozba. Jde o to, že je u nás prostě můžeme mít zase. Je to velká bezpečnostní hrozba pro naši zemi. Vždyť si vemte, jak se tam vraždí novináři. Třeba Anna Politkovská. Nebo jak dopadl Chodorkovskij. A ptejte se, proč Rusko v současnosti ruší gulagy a nemá žádná muzea. Copak se u nás také ruší nějaký zachovalý komunistický tábor? Anebo budeme vzpomínat na masakr na Švédských šancích, nebo na lágr pro české Němce v Mirošově po válce? Nebudeme! Bude se o tom mlčet! Zapomínáme, a proto se takováto historie může také opakovat.

Já se pohybuji ve všech vrstvách společnosti, a proto vím, že v naprosto drtivé většině v ní vůči konvoji převažují pozitivní reakce. Takže to, co k tomu ruská média sdělují, je jenom zoufalost. Vytvářet dojem, že je to ve skutečnosti jinak, to podle mne národ nespolkne. Nespolkne snad ani tvrzení o tom, že jde o návrat ke starým pořádkům. Ptejte se ale, proč Rusko, což je jinak bohatá země, má dnes zároveň takovou bídu. A jak to, že Německo, které bylo po válce zničeno a nemělo nic a nemá ani dnes žádné suroviny, je přitom vedoucí silou v EU. V čem to je? V zemi, nebo v lidech? Vyberte si: Chcete komunismus, nebo demokracii? Proč nejedou naši komunisté na Kubu, do Severní Koreje, nebo do Číny? Přitom tady u nás jezdí v západních autech a nakupují v supermarketech. Musíte se jich ptát sami, co vlastně chtějí.

A co obavy, že tato vojenská akce může vést k rozdělení společnosti na příznivce USA vs. Rusko stejně tak, jako tomu bylo v případě prezidentské volby, kdy proti sobě stály tábory zemanovců a přiznivců Karla Schwarzenberga?

Ale to není nic nového, to jsou prostě dějiny české politiky. My jsme se nikdy nedokázali spojit a jít za jedním cílem, vždy jsme byli rozděleni podle dělítka rozděl a panuj. V tomto se historie opakuje, a proto jsme pořád na začátku. A s tím souvisí i neustálé řešení stejných problémů, kdy se názory na stejné věci přemísťují ode zdi ke zdi. V jiných zemích, když se něco mění, tak se dívají i na to, co bylo. U nás ten, kdo se chopí moci, tak také opakuje stejné chyby, které tu již byly. To je ale česká povaha. Když si prolistujete stenozáznamy z Parlamentu z První republiky, tak zjistíte, že i politici za Masaryka hovořili stejně, jako ti dnešní. Komunismus to moc nezměnil. Jenom vykultivoval to, co bylo špatné v české povaze, a proto dnes máme komunisty v Parlamentu jako v jediné zemi bývalého východního bloku. Oni se nám z Parlamentu prostě vysmívají!

Bývalému šéfredaktorovi Reflexu Pavlu Šafrovi prý došla trpělivost s "ruskou pátou kolonou“, která chce blokovat cestu amerického vojenského konvoje. Na Facebooku proto Šafr ohlásil záměr organizovat demonstrace. "Rozbiju doma prasátko a zaplatím autobusy, abychom byli všude tam, kde bude řádit Putinova pátá kolona,“ napsal Šafr na sociální síť. Co o tom soudíte?

Já bych se v tomto ztotožnil s profesorem Bělohradským, který tvrdí, že to je člověk, který prošel snad všemi médii, a všude, kde byl, tak zanechal špatnou stopu. Občas napíše něco dobrého, ale je to pro mne nedůvěryhodný člověk. Je to ale vždy o tom, co každý z nás uděláme. Ne jít proti někomu, ale za něco! A to je to podstatné. A protestovat jen proti tomu, o čem jsem přesvědčen.

Šafr ale v souvislosti s přejezdem konvoje zdůraznil, že mu jde o to, aby se již jednou provždy odstranil z českého myšlení bolševismus neboli ruská forma komunismu, který prý zničil naši zemi, naši společnost, hospodářství, tradice, kulturu či naše rodiny. Nejsou to od něj radikální postoje, když jde tady jen o přejezd vojáků?

Není to podle mne žádný radikalismus, je to jenom naivní názor. Jako kdyby neznal český národ. Je to od něj pouhopouhý populismus, neboť český národ je levicový a v podstatě se vůbec nezměnil. Co se tady zakořeňovalo po generace, nelze totiž odstranit za pár let. Je to práce na generace s nejistým koncem. Doporučuji zhlédnout pořad Hyde park s panem Liborem Malým. Ještě lepší byl ale v tomto pořadu profesor, ortoped Pavel Dungl, který tam porovnával českou povahu se západní a také hovořil o tom, jak se u nás chovají nedůstojně samotní lékaři. Celé povídání pak zakončil úplně jednoduchou otázkou. "Co chybí české povaze? Jmenujte tři vlastnosti! Je to sebevědomí, slušnost a asertivita," řekl. Pokud ale chcete ode mne nějakou reakci na článek Pavla Šafra, tak vám naopak připomenu článek Karla Havlíčka Borovského, který kdysi napsal, že na světě jsou pouze dvě politické strany - slušných a neslušných občanů a poznáte je podle toho, jaký mají vztah ke školství a vzdělání.

Víte, podle mne je třeba v naší společnosti pracovat s mladou generací a doufat, že jako národ nezanikneme. Velký národ si úbytek elit nahradí, ale malý, když je ztratí, tak je nemocný. My jsme ale ztratili nejen paměť a duši a kulturu, ale i tradici a elitu. Ty nejlepší jsme vyhnali, pozabíjeli a teď nám po generace vládne lůza neschopných příživníků. A když se objeví kdokoliv schopný - viz třeba Andrej Babiš - tak je okamžitě sekán kosou z hlouposti anebo těmi, které ohrožuje.

Když ale chcete jít před americkou ambasádu podpořit americká vojska, tak byste nakonec přece jen vyslyšel volání Pavla Šafra, jenž prý hodlá dát dohromady ty lidi, kteří naopak Američany podporují?

Pro mne je pan Šafr nedůvěryhodná osoba. Je nekonzistentní ve svých názorech a postojích. Já budu protestovat podle svého přesvědčení sám a půjdu, kam chci ze své svobodné vůle a svého přesvědčení. Vyzval jsem již na internetu lidi podobně smýšlející jako jsem já - dokonce i americké kluby - a bylo by docela pěkné, když tam budou ti blázni něco vykřikovat a nadávat a budou tam zároveň u toho desítky nebo stovky příznivců Ameriky v tichu protestovat s americkými prapory v rukách. To bude podle mne důstojná a kultivovaná odpověď. Přijďte se podívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…