Žádný spěch. O 90 miliardách do EU by se mělo rozhodnout až příští rok

19.12.2011 14:31

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz rozhodnutí o poskytnutí 90 miliard do Mezinárodního měnového fondu na záchranu krachujících států EU jen tak nepadne. Aspoň ne ještě letos. Rozhodnutí o 90 miliardách na straně jedné a přistoupení k fiskální unii na straně druhé se totiž nemusí přijmout ve stejný okamžik.

Žádný spěch. O 90 miliardách do EU by se mělo rozhodnout až příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

„Tuto vládu se určitě nic nerozhodne, ani mezi svátky. Všichni vyčkávají, jak se zachovají ostatní státy. Věc třeba ještě neschválilo ani Německo, a další státy se do toho také nehrnou. Je možné, že se to ani nepodaří uskutečnit. Minulá vláda, kde se rozhodlo o odložení rozhodnutí a získání analýz, byla poměrně klidná,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z vlády. Zde se oficiálně kabinet usnesl, že potřebuje ještě další informace a analýzy.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Fiskální unie

Druhou věcí, která s 90 miliardami souvisí, minimálně tím, že se o ní jednalo na posledním summitu EU a má pomáhat v boji proti krachu eurózony, nemusí však být součástí jednoho rozhodnutí, je připojení se ke smlouvě o fiskální unii.

Premiér Petr Nečas na minulé vládě zdůraznil, že tato smlouva nesouvisí s půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu. „Chci skutečně zdůraznit, že se jedná o dvě rozdílné věci, které spolu nesouvisí,“ upozornil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Vládní kabinet se dohodl na vytvoření tříčlenného vyjednávacího týmu, do kterého budou své zástupce jmenovat předseda vlády a oba dva místopředsedové vlády. Tito zástupci se zúčastní jednání o nové mezinárodní smlouvě, která má posilovat mechanismy fiskální disciplíny v rámci eurozóny.

Rozhodování až po vypracování textu smlouvy

„V této chvíli nejsou známy žádné podrobnosti, takže o tom, jak Česká republika se bude stavět k tomuto dokumentu bude možné říci teprve až bude vypracován text smlouvy. Současně bude připravena i příslušná instrukce pro zástupce České republiky, kteří se účastní těchto jednání a kteří budou koncipovat tento text,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Zástupci ČR budou mít též při jednáních o dokumentu podle předsedy vlády uloženo, aby závazky plynoucí z této mezinárodní smlouvy o zpřísnění rozpočtových pravidel unie byly závazné jen pro členy eurozóny.

Obě záležitosti by v pondělí měla projednávat Výkonná rada ODS. Jak informovaly ParlamentníListy.cz, nálada je v ODS k oběma věcím vysoce skeptická podobně jako ve Věcech veřejných. Podporuje je ale TOP 09 a ČSSD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …