Žalobce přečetl vše, co měli Rath a spol. údajně provést

07.08.2013 10:51

První důležitý bod ostře sledovaného soudního procesu s exhejtmanem Davidem Rathem a deseti dalšími obžalovanými v kauze údajné korupce mají jeho účastníci za sebou. Státní zástupce Petr Jirát ve více než hodinu trvající řeči přednesl to, z čeho jsou obžalovaní viněni a jaké výhody z těchto skutků získali.

Žalobce přečetl vše, co měli Rath a spol. údajně provést
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

Státní zástupce Petr Jirát přešel v obžalovací řeči od zdravotnických zakázek k těm ostatním. Podrobně popisoval údajné zmanipulování zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu nedaleko Kladna. Poté přešel k zakázce na vybavení domova důchodců v pavilonu kladenské nemocnice. David Rath během jeho čtení několikrát nesouhlasně zavrtěl hlavou, občas něco prohodil k vedle sedícímu Petru Kottovi.

Žalobce uvedl, že kromě účasti na přípravě tendru měly firmy vybrané Pancovou s Kottem i další výhody. Firmy, které připravovaly tendry, zajistily, aby další uchazeči o zakázku byli vyřazeni. V případě hostivického gymnázia jejich počet omezily losem, který byl podle státního zástupce zmanipulovaný tak, aby se v něm objevily předem vybrané společnosti. Při soutěži na rekonstrukci zámku Buštěhrad podala firma Konstruktiva Branko nabídky i za všechny ostatní uchazeče tak, aby její cena byla nejnižší.

Předseda senátu má kvůli důležitosti kauzy čtyři přísedící

Jak sám voják v poli si musí připadat státní zástupce Petr Jirát. Na levé straně soudní síně stojí zcela sám, zatímco na pravé straně se tísní ve dvou řadách obhájci, jimž musely být přistaveny židle i stoly navíc. Obžalovaní zaplnili první dvě řady sedadel v soudní síni. V přední části sedí společně Pancová, Rath a Kott, které hlídá Vězeňská služba. Za nimi jsou ve druhé řadě ti obžalovaní, kteří jsou stíháni na svobodě. Předseda senátu Pacovský kvůli důležitosti případu oproti zvyklostem povolal hned čtyři přísedící. Soudní senát je tak pětičlenný.

V závěru své téměř hodinu a půl trvající řeči žalobce rekapituluje, jakých skutků se měli jednotliví obžalovaní dopustit a jaké obohacení podle něj získali. Bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi, nejvíce sledované postavě celé kauzy, hrozí za údajnou korupci pět až dvanáct let vězení. Zástupce Středočeského kraje sdělil, že kraj žádnou náhradu škody požadovat nebude. Naopak Ministerstvo pro místní rozvoj se dožaduje náhrady škody ve výši 56 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …