Konec světa. Tady starostové uplácejí policii, aby přijela

07.07.2011 19:45

Některé obce v republice začínají suplovat roli státu v oblasti zajišťování bezpečnosti netradičním způsobem. Nečiní tak zakládáním obecní policie, ale přispíváním na provoz do rozpočtu jednotlivých krajských policejních ředitelství, respektive místních oddělení. Děje se to například v moravskoslezském Hlučínsku, oblasti až na kraji republiky.

Konec světa. Tady starostové uplácejí policii, aby přijela

Praxe je jednoduchá. Starostové protlačí zastupitelstvem vnitřní rozpočtové opatření, kterým zašlou policistům několik tisíc korun na benzin. Ti pak můžou, i vzhledem k osekaným rozpočtům, zabloudit při pravidelných objížďkách také do vzdálených koutů okrsku, kam se kvůli palivovým limitům jinak nedostanou.  

Související: Nastydly mi ledviny, zuří policistka. A bude hůř. Kvůli Kaddáfímu

CCS

Příkladem mohou být Bolatice na Hlučínsku. Více než 4200 obyvatel města tu zaregistrovalo policejní vůz jen sporadicky.

,,Jezdí sem jen jednou týdně městská policie z nedalekých Kravař, a to víceméně jen kvůli dopravní akci. Státní policie dojíždí jen na ohlášení," sdělil ParlamentnímListům.cz místostarosta Bolatic Martin Bortlík.

Starosta obce Herbert Pavera proto nedávno přišel s návrhem věnovat CCS kartu na 10 000 Kč krajskému policejnímu ředitelství Moravskoslezského kraje, aby se zvedla frekvence preventivních policejních hlídek. ,,Většina zastupitelstva byla při hlasování pro, ale objevily se vcelku logické námitky, že tuto kompetenci má vykonávat stát. V našem 70 milionovém rozpočtu jsme našli tuto rezervu, a nebylo to zas tak složité," vysvětluje Bortlík.

Čtěte také: Plynová policie. I tak lze čelit Johnovým škrtům

Měď je v kursu

Přestože v Bolaticích není vysoká kriminalita, občas se tu prý ztratí víko od kanálu či jiný cenný kov, o poznání horší zkušenost s nájezdy zlodějů barevných kovů mají v nedalekém Háji. Zde během pouhých tří měsíců vandalové způsobili škodu za 370 tisíc, když místní náves připravili o měděné doplňky. Hájecký starosta Karel Palovský plánuje prosazení pětitisícikorunového příspěvku v obecní radě. A Háje rozhodně nebudou poslední. S podobným nápadem v rámci prevence kriminality přišly i další obce na Hlučínsku.

Kde se to zastaví?

Už v dubnu tohoto roku došlo k rozpočtovému opatření, kterým se převedly prostředky určené pro platy policistů do kapitoly provozu, a to ve výši 342 milionů korun. Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej ParlamentnímListům.cz potvrdil, že tímto opatřením mělo dojít k zajištění minimálního standardu výkonu služby Policie ČR a k základní stabilizaci provozního rozpočtu pro rok 2011 a následující léta. Nicméně ani to evidentně nestačilo. Dlouhodobě podfinancovaný rozpočet policejního prezidia v oblasti provozu si vyžádal další zásah a návrh na úpravu už míří na jednání vlády, resp. čeká na podpis ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ze 121 neobsazených tabulkových míst má dojít k trvalému převedení 58 milionů korun, původně určených na prémie, zejména na nákup materiálu, nákup energií a pohonných hmot a na opravy a údržbu movitého i nemovitého majetku.

Související: V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...

Taxi MP

Vedení policie se nicméně snaží jít úspornou cestou a začíná od hlavy. Náměstci policejního prezidenta Petra Lessyho nedávno vystřídali čtyřlitrové vozy Audi za Superby s polovičním obsahem motoru. Problémy policistů s nedostatkem pohonných hmot se nicméně na konci minulého roku promítly až do absurdních situací, kdy si v Havířově Policie ČR musela zavolat městskou policii jako taxi, aby je dopravila na místo činu.

Doporučujeme: Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…