Babiš si s námi vytřel zadek, jeho vládu možná nepodpoříme. Rozklad. Vojta Filip se Zdeňkem Ondráčkem si vjeli do vlasů. Odepsaný Dolejš… Zjišťovali jsme, co se děje v KSČM

07.03.2018 10:31 | Zprávy

EXKLUZIVNĚ Zjišťovali jsme, co se děje v KSČM před jejím sjezdem, který se má konat 21. dubna v Nymburce.

Babiš si s námi vytřel zadek, jeho vládu možná nepodpoříme. Rozklad. Vojta Filip se Zdeňkem Ondráčkem si vjeli do vlasů. Odepsaný Dolejš… Zjišťovali jsme, co se děje v KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik se Zdeňkem Ondráčkem

Zdálo se, že Vojtěch Filip, který po debaklu KSČM ve volbách do Poslanecké sněmovny, avizoval, že již nebude kandidovat na předsedu, a který přesto svůj post obhajovat bude, ve své funkci předsedy ÚV KSČM bude znovuzvolením potvrzen i navzdory protikandidatuře jeho kritika Josefa Skály. Filip má i více nominací z okresů, ačkoli v počátku byl souboj vyrovnaný. Dění kolem Zdeňka Ondráčka ale hodně zamíchalo kartami.

Filipovi hrálo do karet několik věcí. Hlavně jeho monopol na vyjednávání o nové vládě Andreje Babiše, kdy nebyla vůle změnit předsedu, který měl s Babišem podporu jeho vlády již víceméně dojednanou.

Za blbce…

Nepodpora zvolení Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise, přesněji jeho následná rezignace, je ale pro Filipa velkou komplikací jak ve vyjednávání vlády, tak i v obhajobě postu předsedy. I protože Ondráček kandidoval na post předsedy poslaneckého klubu proti Filipovi blízkému Pavlu Kováčikovi a výsledek byl původně nerozhodný. Kováčik byl zvolen až poté, co byl Ondráček na ÚV přesvědčen…

Po celé blamáži okolo Zdeňka Ondráčka nyní roste kritika Filipa. „Lidé mají pocit, že si s námi Babiš vytřel zadek a že si Filip a spol. dojednávají křesílka a kšeftíky v zákulisí, zatímco členové strany neví, co se děje. A pak takhle Zdeňka nakopou do koulí. Takže jsme za blbce. Potom, co se stalo kolem Ondráčka roste nálada, abychom Babišovu vládu nepodpořili a dokonce padli i návrhy, aby to Vojta položil,“ řekl redakci zdroj. Navíc Ondráček je teď prý na Filipa totálně naštvaný s tím, že ho obětoval kvůli svým zákulisním kšeftíkům, a oba si vjeli do vlasů.

V poslaneckém klubu proti Filipovi opozice přetrvává. Na druhou stranu moment podílení se na vládnutí Andreje Babiše tichou podporou je dost silný.

Pavel Kováčik je dle našich informací již politikou unaven a své předsednictví v klubu považuje za poslední funkční období (které by mohlo být stejně i v případě, že se KSČM příště nedostane do Sněmovny).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…