Brňák: Kam mám jít v noci močit a kadit, když je všechno zavřený? Primátorka ODS nabrala sílu a odpověděla

31.12.2020 4:42

Markéta Vaňková, toho času primátorka jihomoravské metropole Brno, má speciální web. A na něm krom jiného odpovídá na rozličné dotazy místních obyvatel. ParlamentníListy.cz proto na konci letošního roku stránky prošly, aby zjistily, co tamní obyvatelstvo nejvíc trápí.

Brňák: Kam mám jít v noci močit a kadit, když je všechno zavřený? Primátorka ODS nabrala sílu a odpověděla
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Brněnská politička Markéta Vaňková

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí
Rubrika Dotazy primátorce je velmi aktualizovaná a pravidelná sekce zmíněného webu. Oproti jiným městům ji lze považovat za unikátní, jelikož zde prakticky den co den vyvstávají nejen nové dotazy obyvatel, ale především odpovědi ze strany nejvyšší zástupkyně města.

Tak například 18. prosince se pisatel Karel Vejmola obrátil na Markétu Vaňkovou s žádostí o schůzku. Odpověď dorazila vzápětí. „Pro domluvu osobního jednání můžete kontaktovat mou asistentku Eriku Ondrouškovou. Jelikož však není situace s epidemií stabilní, doporučuji, abyste mi zaslal Vaši otázku e-mailem.“ Další z řady námětů se týkal MHD. „Dobrý den. Vážená paní primátorko, chápu, že musíte řešit globální problémy, ale po brněnských ulicích jezdí auta jako na Monze, a to včetně profi řidičů MHD. I ti už nerespektují omezení na 30 km, v zónách i na přechodech, kde je to takto upraveno. Já, když vodím vnuky do školky po Skopalíkově ulici…“ napsal další Jihomoravan.

Primátorka také v tomto případě obšírně reagovala. Mimo jiné zmínila, že hlídky městské policie inkriminovaným místem procházejí při svých obchůzkách a doposud nezaznamenaly riskantní jízdu řidičů.

Došlo i na koronavirus.

„Jezdím autobusem z Černovické na nádraží a musím konstatovat, že je tam pro koronavirus hotový ráj. Hlava na hlavě, do toho přetopeno. Na můj vkus je to odpoledne enormně vytížená linka, to mám dnes ještě štěstí, že studenti z učiliště Charbulova jsou již doma. Dlouho už jsem takto necestovala, odpoledne je to vždy katastrofa. Chtělo by to spoj posílit. Píši i na dopravní podnik, nevím, kdo má jaké kompetence,“ postěžovala si Martina Bartošová. Co na to primátorka? Podle všeho se intervaly mezi autobusy zkrátí z patnácti na deset minut, což by enormní nápor mělo uklidnit.

Ne všechny dotazy lze považovat za relevantní. Zástupce mužského pohlaví se na zástupkyni ODS obrátil s netradiční interpelací. „Kam mám jít po 20 hodině do 8.00 do rána na WC na hlavním nádraží v Brně, když je vše zavřené do 22 hodiny? Je jediná šance jít do KFC, vzít nápoj za 40 korun, po této hodině není jediné WC. Což když mám pět minut na rozjezdu a potřebuji na velkou a je 23 hodin? Není kam, tak se ptám, co mám dělat,“ zmínil muž, který se prý na totéž ptá opakovaně a který současně uvedl, že pokud mu primátorka neodpoví, obrátí se na Správní soud.

Z webu primátorky:

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí
Také v tomto případě primátorka Vaňková nabídla řešení. „Co se týče veřejných toalet v centru města, většinou jsou spravovány městskou částí Brno-střed. Ta je od začátku loňského roku provozuje zdarma. Jedná se konkrétně o toalety v parku při ulici Rooseveltově, na Malinovského náměstí proti budově Magistrátu města Brna, v Tržnici Brno na Zelném trhu a také o toalety na konci Uličky Václava Havla na Kapucínských zahradách. K tomuto lze připočítat i toalety v Björnsonově sadu, které na základě smlouvy s městskou částí provozuje tamější kavárna také zdarma.“

Podobných dotazů hlava Brna zodpověděla zhruba stovku.

ParlamentníListy.cz ovšem kromě této vítané činnosti přinesly v srpnu několik materiálů, kde jsme popsali přemrštěné sumy, jež Vaňková vyplácela za poradenství nebo IT služby. Někteří z rádců, které si městské firmy najaly, brali až 8000 korun za hodinu. Stejně tak nás zaujala rámcová smlouva, již statutární město Brno uzavřelo s lokální společností Media Age Davida Blažka. Byla v hodnotě 7 005 900 korun včetně DPH s tím, že doba trvání jsou tři roky nebo do vyčerpání hodnoty smlouvy, a to podle toho, co nastane dříve. Zmíněné firmě se budeme věnovat v lednu, stejně jako dalším smlouvám podepsaných nejvyššími zástupci Brna.

Na řízení města Brna se zákulisně podle řady indicií podílí dříve vlivný poslanec ODS Blažek. Oficiální primátorkou je Markéta Vaňková, papírovým náměstkem pak lidovec Petr Hladík, Pirát Tomáš Koláčný, socialista Jiří Oliva a konečně Robert Kerndl, další zástupce modrého ptáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …