Ivan Vyskočil Hůlkovi a spol.: Taky jsem jezdil náklaďákem a nepos*al jsem se

19.10.2020 6:36 | Zprávy

„Ať si dá mokrý hadr na hlavu!“ „Vrátím vyznamenání, které jsi mi udělil.“ Mediální přestřelkou mezi dnes zřejmě už bývalými kamarády, prezidentem Milošem Zemanem a zpěvákem Danielem Hůlkou, se už řadu dní zabývají média, diskutuje se na sociálních sítích. Pro ParlamentníListy.cz se na toto téma vyjádřili herci Ivan Vyskočil, Michal Gulyáš, několikanásobný bloger roku Ladislav Větvička, spisovatel Jan Bauer, hudebník Petr Štěpánek, publicista Pavel Černocký i moderátor Slávek Boura. „Také jsem jezdil náklaďákem a neposral jsem se,“ vzkazuje Ivan Vyskočil. Promluvil také režisér Zdeněk Troška.

Ivan Vyskočil Hůlkovi a spol.: Taky jsem jezdil náklaďákem a nepos*al jsem se
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěvák Daniel Hůlka v roce 2018

Miloš Zeman v minulých dnech Danielu Hůlkovi přes média „vzkázal“, ať si dá „mokrý hadr na hlavu“. Reagoval tak na Hůlkovy názory ohledně opatření proti koronaviru. Zpěvák, který na nedávné demonstraci označil ministra zdravotnictví Prymulu za „plukovníka smrt“, na to odpověděl otevřeným dopisem, ve kterém mimo jiné zmínil, že prezidentovi vrátí vyznamenání, které převzal právě z jeho rukou. Nelíbí se mu také například, jakým způsobem se prezident vyjadřuje k lidem. Miloš Zeman mimo jiné uvedl, že „umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví“. Zmínil také například, že podle něj kvůli covidu zkrachují jen ti neschopní, a pražské smetánce doporučil, ať čte knihy. Hůlka mu tak mimo jiné napsal: „Proč to děláš? Co Tě k tomu vede? Co si to k nám, normálním lidem, vlastně dovoluješ? Ty nejsi o nic víc než my, jsi taky jenom člověk, i když si to asi nemyslíš. Ale hlavně: Proč jsi se obrátil proti svému národu, proti obyčejným, normálním pracujícím lidem? Proč se k nám chováš sprostě, agresivně, nenávistně, egoisticky, egocentricky, narcisticky a naprosto bohorovně?“

Jezdil jsem náklaďákem a taky jsem se neposral

„Já na ‚přestřelku‘ mezi Milošem Zemanem a Danielem Hůlkou v podstatě neříkám nic. To je jejich věc,“ míní herec Ivan Vyskočil a dodává. „Ale jestli si myslím, že má prezident pravdu, tak ji má. Protože oni strašně vyvádějí proti rouškám, ale většina doktorů se shodne na tom, že jediná ochrana jsou právě ty roušky. Myslím, že by se hodně každý pacient při operaci slepého střeva divil, kdyby k němu přistoupil doktor bez roušky. Takže asi ta rouška k něčemu je, celá léta je to vyzkoušené, jinak by zřejmě ti doktoři klidně operovali bez,“ podotýká herec.

Zamýšlí se i nad Hůlkovým záměrem vrátit státní vyznamenání. „Tak samozřejmě, ať si Daniel Hůlka dělá, co chce. Pro mě je to takové hloupé gesto, kterým tak akorát člověk na sebe upozorní,“ krčí rameny Ivan Vyskočil a vrací se znovu k prezidentovým slovům, které nejen zpěváka pobouřila.

„Tak pan prezident má svůj humor. A ono je to fakt, že umělci tvořili nejlíp, když byli chudí a hladoví. Vezměte si van Gogh. Ten taky namaloval nejlepší obrazy, když mu bylo ouvej. Takže na tom něco je,“ pokyvuje Ivan Vyskočil hlavou a podotýká. „A faktem je, že si tady ti herci hrozně stěžují. Požádal jsem kamaráda Jardu Janečka, aby mně řekl, jak to chodí ve Francii, kde překládal, hrál, má tam spoustu kamarádů… a on mi říkal, že ve Francii je to horší než u nás. Tam třeba v rámci opatření proti koronaviru nikdo nesměl ani na kilometr od baráku. Tam se o herce nikdo nestará. Jediné divadlo, které má dotace, je státní divadlo La Comédie Francaise. Jinak nikdo nedostane nic, než co si vydělá,“ upozorňuje Ivan Vyskočil a dostává se do varu. „A krucifix, přečtěte si třeba, jak Gene Hackman, než se stal slavným a začal točit filmy, myl různě po hospodách nádobí, zametal ulice. V Americe pokud nejste Brad Bitt a také čertví, jak začínal, tak tam prostě také herci pracují i mimo svůj obor, snaží se prorazit a některým se to povede. Třeba Sylvester Stallone, ten než se stal hercem, tak dělal všechno možné. No a tady si myslíme, že vylezeme školu a hned nám všichni musejí dávat příležitosti, musíme hrát, a když nehrajeme, natahujeme ruku o pomoc. Ale kruci, vždyť v 89. jsme všichni chtěli svobodné podnikání. Tak si teď nestěžujte,“ vzkazuje a smířlivěji dodává.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…