Jméno psychiatra Cimického nalezeno v poznámkách mafie. Šlo o posudky na hlavu, aby zločinci nešli sedět. Včetně částek

09.11.2021 16:26 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Jan Cimický je poslední týden pod výrazným mediálním tlakem. Stalo se tak poté, co jej několik žen obvinilo z napadení a sexuálního obtěžování. ParlamentníListy.cz v souvislosti s jeho jménem získaly ještě další poznatky, o kterých se doposud nevědělo.

Jméno psychiatra Cimického nalezeno v poznámkách mafie. Šlo o posudky na hlavu, aby zločinci nešli sedět. Včetně částek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Cimický

Cimický a několik dalších psychiatrů bylo označeno na takzvaném šmíráku. Na ručně psaných podkladech zločince Radovana Krejčíře. O co v nich šlo? O sepsání diagnózy Krejčíře, která měla znemožnit jeho postavení před soud.

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
V době, kdy policie rozplétala a vyšetřovala velice rozsáhlou trestnou činnost Radovana Krejčíře, narážela na silně organizovanou obranu pachatelů, kterou řídili a koordinovali ti „nejvěhlasnější“ a nejdražší advokáti.

Jednou z hlavních obranných akcí bylo shánění a vyrábění různých zdravotních posudků, které měly dokladovat, že údajní pachatelé nejsou za své trestné činy vlastně vůbec po psychické stránce zodpovědní.

Jak dobře to funguje, si Krejčíř a spol. vyzkoušeli konkrétně na osobě Michala R. v kauze Technology Leasing. Jednalo se o sofistikovanou trestnou činnost, kdy pachatelé připravili podvodným jednáním český stát asi o 150 milionů korun. Policisté ze speciální pracovní skupiny KRUH všechny pachatele usvědčili a ti stáli nakonec do jednoho před soudem, kde byli pravomocně odsouzeni.

Všichni… tedy až na jednoho.

Odsouzen nebyl Michal R.

Advokátům a kapacitám z oboru psychiatrie se podařilo vyrobit takový znalecký posudek, který obstál, a státní zástupce musel jeho stíhání ze zdravotních důvodů zrušit. V posudku totiž stálo, že Michal R. není schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení, tedy že se jedná o nesvéprávnou osobu. Podle informací ParlamentníchListů.cz má jmenovaný papíry na hlavu do dnešního dne, což mu však nebránilo v tom, aby se stal multimilionářem a poradcem několika významných politiků.

Radovan Krejčíř v JAR, reportáž ČT

Přesně podle tohoto osvědčeného vzoru se následně pokračovalo u samotného Krejčíře.

Jeho advokáti oslovili řadu psychiatrických kapacit a Krejčíře následně „zkoumali a léčili“ různí odborníci. Na většinu z nich policii tehdy upozornil policejní informátor Jakub K., který předal řadu klíčových informací.

Později byl unesen a nakonec prohlášen za mrtvého.

Policie měla poznatky k různým psychiatrickým zařízením v Praze, kde se Krejčířem údajně měli v rámci léčby zabývat. Patřila sem například pracoviště FN na Karlově náměstí nebo v ÚVN, ale i řada soukromých ordinací psychiatrů a psychologů. Účel byl jediný; pro Krejčíře se vyráběla endogenní deprese.

V rámci ÚVN se Krejčíř opakovaně telefonicky zabýval vysokým zástupcem tamní kliniky. Jedná se o jistého MUDr. T.

Svým způsobem úsměvné bylo i to, že policie zadokumentovala případ, kdy byl Krejčíř v době, kdy měl být v rámci předstírané léčby hospitalizován, na jednání v pražské restauraci. Tam na něj jistě jen náhodou narazil jeho ošetřující lékař.

S rozkrýváním účelové léčby policii pomohl i sám Krejčíř, který si do různých osobních poznámek zapisoval jména některých doktorů, požadované úkony a finanční částky s tím související.

Všechny takto získané poznatky policisté předali k dalšímu opatření vyšetřovateli a dozorujícímu státnímu zástupci z VSZ. V jedněch poznámkách Krejčíře bylo například napsáno: „Vyšetření hospitalizace 1 milion, zpráva, znalci, konzultace 1 milion, soudy, hlavní líčení, vyšetřování 1 milion, neschopen výkonu trestu 4 miliony, odměna doktor 2 miliony, 7 milionů bonus…“

Policie a státní zástupci si nechávali vypracovat i své vlastní posudky a připravovali se na scénář podobný u Michala R.

Znalecký posudek vypracovali Taťána Šindelková a Vladimír Chodura a mimo jiné v něm konstatovali, že se Krejčíř pravidelně léčil od roku 2003 u MUDr. Jana Cimického, a popsali i jeho údajnou diagnózu z této léčby.

Krejčíř nakonec dosáhl svého a v roce 2005 měli jeho advokáti v ruce posudek, který vypracoval MUDr. Borecký a kde stálo, že jejich klient není schopen výkonu trestního řízení ani případné účasti v soudním líčení.

Díky legendárnímu útěku z domovní prohlídky v jeho vile v Černošicích však k jeho uplatnění nakonec nikdy nedošlo.

Soud v JAR ho poslal na 35 let do vězení, Krejčíř usiluje o vydání do vlasti.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily i bývalého kriminalistu Karla Tichého, který se svým oddělením operativců na protikorupční policii případy Krejčíře odhaloval.

Na dotaz, zda v kauze Radovana Krejčíře nějakým způsobem procházelo i jméno Jana Cimického, bez bližšího upřesnění uvedl „ano“.  

Psychiatr Jan Cimický čelí nařčení několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Tvrzením se již zabývá pražská policie. „Sexuální predátor, který se desítky let schovává za lékařský titul, by neměl získat ocenění za zásluhy v naší zemi,“ uvedla mimo jiné zpěvačka Jana Fabiánová. Později svůj příspěvek smazala. O tom, že ji sexuálně napadl psychiatr, ke kterému šla vyhledat pomoc po rozvodu, mluvila Fabiánová ještě dříve v pořadu České televize 13. komnata.

Stalo se:

Policie v minulosti Krejčíře evidovala jako podezřelého z přípravy vraždy a podvodu, finanční policie jej zároveň stíhala pro další podvod, nedovolené ozbrojování, podílnictví a z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jeho trestná činnost je spojována mimo jiné se společností Čepro, za kterou byl souhrnně odsouzen k patnácti letům vězení, v březnu 2021 proti tomuto rozsudku podal ústavní stížnost.

Krejčíř je taky podezřelý z únosu podnikatele Jakuba Konečného.

Po příjezdu do JAR Krejčíř navázal kontakty s tamním podsvětím. Je spojován s nejméně deseti vraždami svých spolupracovníků a nepřátel, zavražděni byli například německý obchodník s automobily Uwe Gemballa, majitel striptýzových barů Lolly Jackson, údajný šéf tamního podsvětí Cyril Beeka či libanonský podnikatel Bassam Issa zvaný Černý Sam.

V roce 2013 ho média obviňovala z toho, že se pokouší ovládnout kriminální scénu v Kapském Městě. V červenci 2013 těsně unikl pokusu o vraždu, bylo na něj vypáleno několik střel z dálkově ovládaného zbraňového mechanismu ukrytého v prázdném Volkswagenu Polo naproti přes parkoviště. Vrah se však netrefil a auto bylo posléze odpáleno pomocí dálkově ovládané nálože.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí
Podle listu Sunday World si Krejčíř vybudoval blízké vztahy s tamní vlivnou figurou Markem Lifmanem. Podle jiného deníku se Krejčíř zná se synem jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy Duduzanem.

V únoru 2016 byl v JAR odsouzen k 35 letům vězení.

Dne 17. března 2018 rozhodl jihoafrický soud o vydání Krejčíře do České republiky. V prosinci téhož roku uplynula zákonná lhůta o rozhodnutí k vydání do ČR, ale k vydání prozatím nedošlo. V lednu roku 2019 Krejčíř prohlásil, že za azyl v Jihoafrické republice zaplatil 2,5 milionu randů prezidentovi JAR Jacobovi Zumovi. V srpnu téhož roku byla jihoafrickou justicí zamítnuta žádost o přeložení Krejčíře do jiné věznice, Krejčíř se prý obával toho, že by v původním vězení mohl být zavražděn. V listopadu 2019 získal zpět prohlášením české občanství.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se jeho právníci maximálně snaží o jeho převoz do ČR, s čímž by souvisela i možná obnova řady procesů, v nichž figuruje.

Nejen o Krejčířovi napsal exkriminalista Karel Tichý strhující knihu. Jmenuje se Lovec mafiánů a na pultech by se měla objevit do Vánoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…