Unesli ho, spoutali, prostřelili obě nohy. Připomeňte si fotbalový klub z Drnovic a první šílenosti Radovana Krejčíře. Nejde o četbu pro dívky

12.09.2021 5:00 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (XIV. díl) Fotbal je českým národním sportem číslo jedna. Někteří jej milují pro sport jako takový a hledají v něm seberealizaci, jiní jsou zaměřeni na manažerskou či trenérskou činnost. Další v něm vidí zdroj společenského postavení, růstu vlivu, kontaktů. A také ekonomické bohatství.

Unesli ho, spoutali, prostřelili obě nohy. Připomeňte si fotbalový klub z Drnovic a první šílenosti Radovana Krejčíře. Nejde o četbu pro dívky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Radovan Krejčíř před soudem v JAR v roce 2016 uvedl, že je proti němu justiční systém zaujatý a neférový

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Je přitom zřejmé, že majetek nabytý jednotlivými hráči je něco jiného než majetek získaný díky různým pochybným aktivitám. Ale jsou zde i tací, kteří fotbalem žijí, kteří mu věnují většinu svého času, financí, a to mnohdy na úkor rodiny nebo sebe samotného.

Takovým byl v minulosti třeba Jan Gottvald v Drnovicích. Tomu se podařil sportovní a společenský zázrak, když malý vesnický klub postoupil během několika let až do první fotbalové ligy a dostal se do povědomí i v zahraničí. Připomeňme bohem pohlazeného střelce Radka Druláka nebo talentovaného záložníka, nyní trenéra Josefa Webera či gólmana Martina Vaniaka.

Drnovická účast v lize generovala další peníze. Gottvaldovi se podařilo získat mnoho sponzorů, z nichž největší a nejštědřejší byl Chemapol, což se nakonec promítlo i do názvu klubu.

Ke konci 90. let se však všeobecně přestalo dařit. Hlavní sponzor byl v konkurzu, mizeli i další, chyběly finanční prostředky. A tak chod klubu dotoval Gottvald ze svých zdrojů. Jenže i tato skutečnost měla limity. Drnovice dlužily přes 36 milionů korun za výstavbu tribun, renovaci areálu, neboť v době vzestupu manšaftu chtěl Gottvald, aby stadion v Drnovicích splňoval v té době platné předpisy UEFA pro mezinárodní utkání.

Věřitelem byla stavební společnost Stavo Artikel,  kterou vlastnil, stejně jako jiný jihomoravský konkurenční fotbalový tým, jistý Jaroslav Bubla. Protože Gottvald byl bez prostředků a nesplácel dluhy, rozhodl se nakonec Bubla postoupit dlužné pohledávky na dvě společnosti. Jedna byla z Českého Těšína, druhá z Prostějova. Za oběma stál jediný muž; Radovan Krejčíř.

Díky této skutečnosti došlo později ke kontaktu Krejčíře a Františka Mrázka, ale to je jiný příběh.

Postoupení pohledávek byla jedna z největších chyb Jaroslava Bubly, třebaže o tom, kdo stojí za společnostmi, spíše nevěděl. Za pohledávky nedostal zaplaceno. Proto se o peníze neustále hlásil, vyžadoval jejich zaplacení. Nakonec se dopustil další osudové chyby. Krejčířovi oznámil, že uvažuje o možnosti soudního vypovězení smlouvy o postoupení pohledávek. Tím by Krejčíř přišel o Drnovice a taky o peníze za hráče, které po dohodě s Jaroslavem Starkou převedl do Marily Příbram. S tím se Krejčíř rozhodně nehodlal smířit. Zasáhlo by to jeho ego.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí
Příslušníci z týmu KRUH vedeni kriminalistou Karlem Tichým se o případu Bubly, o tom, že byl postřelen, dozvěděli, když shromažďovali poznatky a informace o Radovanu Krejčířovi. Bylo rozhodnuto, že se pokusí o kontakt s Bublou, přestože byli upozorněni  brněnskými kolegy, že Bubla nechce mluvit, že nespolupracuje, protože se bojí o život. Po jednání s pražskými kriminalisty nakonec Bubla do protokolu vypověděl. Popsal celý průběh únosu i prostřelení obou nohou. Popsal dokonce pachatele. Nakonec dospěl k závěru, že za útokem na jeho osobu stojí Radovan Krejčíř a vlastními vykonavateli  byli pro něho pracující  Albánci. 

Podstata věci byla velice prostá.

Bubla se s Krejčířem znal někdy od konce roku 1998, kdy je seznámil společný známý. Bubla potřeboval půjčit 72 milionů, které mu Krejčíř půjčil a Bubla vše přes určité potíže splatil. V té době však byla ekonomická situace špatná, řada společností se dostala do druhotné platební neschopnosti a tomu se chtěl Bubla vyhnout. Požádal proto Krejčíře o další půjčku, tentokrát ve výši 50 milionů korun. Krejčíř mu peníze slíbil, ale měl podmínku: „potřeboval" začátkem roku 2000 rychle půjčit šest milionů korun na několik dnů s tím, že půjčka bude jištěna směnkou na jeho jméno. Bublovi se celá věc nezdála, ale protože těch 50 milionů potřeboval, Krejčířovi půjčil.

Koncem druhé lednové dekády roku 2000 sdělil Krejčíř Bublovi, že pro něj má peníze, které odesílá na jeho (firemní) účet, aby přijel do Těšína a přivezl Krejčířovu směnku. Pak prý podepíšou smlouvu o půjčce na 50 milionů. V průběhu jednání předložil Krejčíř potvrzení o platebním příkazu ze Živnobanky o převodu šesti milionů na účet společnosti Stavo Artikel, který byl podepsán  pracovníkem Živnobanky (roku 2002 se stala součástí italské finanční skupiny UniCredit. V roce 2007 se sloučila s HVB Bank Czech Republic a působí pod novým jménem UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, pozn. red.). Později se zjistilo, že tento úředník byl v úzkém kontaktu s Radovanem Krejčířem a že potvrzení neodpovídalo skutečnosti, neboť Krejčíř žádný příkaz k převodu peněz nevydal.

Bubla chtěl směnku Krejčířovi vrátit až po připsání peněz na účet. To se Krejčířovi nelíbilo. Bral to jako projev nedůvěry, a proto mu odmítl domluvené peníze půjčit. Protože však Bubla peníze nutně potřeboval, směnku přeci jen vrátil. Při jednání o nové smlouvě však zjistil, že je koncipována tak, že podmínky byly pro něj nepřijatelné, neboť by je nemohl splnit a společnost by v konečné fázi připadla Krejčířovi.

Odmítl ji tedy podepsat.

Krejčíř mu peníze nevrátil, a protože měl v držení i vlastní směnku, Bubla vlastně neměl žádný důkaz o existenci půjčky. Bubla nemohl vědět, že takovéto jednání bylo Krejčířovi vlastní. Někomu pomoci, případně ho přizvat do podnikání a následně jej připravit o majetek. On sám říkával věty typu „půjčit hračky, sebrat hračky“.

Po zhodnocení celé situace se Bubla rozhodl, že podá na Krejčíře trestní oznámení pro podvod ve výši 6 milionů korun. Následně byl případ analyzován, byly stanoveny úkoly a také bylo rozhodnuto o zadržení Radovana Krejčíře, k němuž došlo dne 22. července 2002.

Po zadržení byl převezen na pracoviště protikorupční policie, odkud byl následně převezen vrtulníkem do Brna, neboť tamní policie a státní zastupitelství byla ve věci místně a věcně příslušná. Následovala řada procesních úkonů. Krejčíř byl obviněn ze spoluúčasti na spáchání půlmiliardového daňového podvodu v tzv. kauze M5  a následně byl vzat do vazby. 

Na počátku všeho tak byla de facto „maličkost" ve srovnání s dalšími skutky tohoto podnikatele…

Foto uvnitř článku pochází z reportáží na serveru Youtube.com

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …