Mladá pravice natřela Holešovskou výzvu: Jsou to paraziti

12.04.2012 22:21

Oranžový hejtman a Holešovská výzva, zdálo by se, že se Zlínský kraj otáčí doleva. Baštou odporu proti vládě ale zřejmě úplně nebude. Mladá pravice, která plně podporuje myšlenky ODS, totiž připravuje založení klubů na Zlínsku a Uherskohradišťsku.

Mladá pravice natřela Holešovskou výzvu: Jsou to paraziti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

„V současnosti se právě ve Zlínském kraji nacházíme v jisté fázi „střídání stráží“, kdy jedna generace zčásti překročila věkové kritérium a zčásti se přesunula do jiných koutů naší země. Nicméně zatím vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době vznikne na území Zlínského kraje jeden až dva regionální kluby,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Matěj Trávníček, první místopředseda Mladých konzervativců.

Ve sdružení platí jasná pravidla. Kdo má víc než pětatřicet let, nemůže být členem. Právě z tohoto sdružení se rekrutovali známí členové ODS, například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, primátor Olomouce Martin Novotný nebo kontroverzní politik Ivan Langer. Mladí konzervativci mají v republice asi tisíc členů, jejich počet mírně roste. Na to, jak vnímají aktuální protesty národa i stav ve vládní koalici, se redakce ptala právě Matěje Trávníčka. 

Co si myslíte o aktivitách kolem Holešovské výzvy?

Holešovská výzva se bezpochyby snaží parazitovat na současné atmosféře ve společnosti a nelehké době. Mejdan skončil, dlouhou dobu jsme si všichni v Evropě žili na dluh a přišel čas splácet. To si dnes uvědomují všichni, dokonce to můžeme slyšet i z úst představitelů ČSSD. Holešovská výzva naproti tomu předkládá alternativu, která říká: pojďme předstírat, že mejdan pokračuje, přestavme lokál, vyměňme dýdžeje a šlehněme si extázi a všechno zase bude fajn. Nebude. Takhle totiž svět nefunguje.

Takže se domníváte, že jejich činnost může být nebezpečná?

Specifikum Holešovské výzvy oproti podobným iniciativám pak je v tom, že usiluje o demontáž demokracii. Pokud si poslechnete pečlivě pana Popelku, pak zjistíte, že sice slovo demokracie používá snad v každé druhé větě, ale co to je demokracie, nikdy nepochopil. Vyjdeme-li například z rozboru demokracie Karla Poppera, pak platí, že demokracie spočívá vtom, že lid prostřednictvím voleb vykonává retrospektivní soud nad svou vládou. Jejím významem tak je skutečnost, že umožňuje nenásilné střídání vládnoucích. Zjednodušeně řečeno: lid rozhodne o tom, kdo mu bude vládnout. Naproti tomu pan Popelka touží po jakési osvícené vládě (neřkuli diktatuře) odborníků, tedy nikým nevolených lidí, které někdo (že by sám pan Popelka?) označí za odborníky.

Kromě těchto aktivistů chystají na 21. dubna protest i odbory a dvacet dalších iniciativ. Jak tento stav vnímáte Vy?

Voliči rozdali v květnu 2010 karty, když zvolili současnou Poslaneckou sněmovnu. Snaha přepsat výsledek voleb demonstracemi, stávkami, blokádami, či jinými nátlakovými akcemi je pohrdání voliči. Nicméně i pohrdání patří ke svobodě slova. Strany současné vládní koalice volilo 2,5 milionů voličů, co je proti tomu například několik tisícovek odborářů, které svezli do Prahy jejich bossové? Místo do práce vyrazit do Prahy na nákupy, to je určitě pro mnohé lákavé.

Vašim přirozeným partnerem je ODS, stojíte plně za jejich rozhodováním?

ODS je jediná skutečně pravicová strana u nás. Za rozhodováním ODS stojí demokraticky zvolená politická reprezentace ODS, Mladí konzervativci rozhodně nejsou nějakými loutkáři v pozadí jejích vnitrostranických rozhodovacích procesů. Rozhodně podporujeme snahu ODS provést naší zemi složitým obdobím, kdy je celá Evropa zmítána krizí a obrovskými vnitřními problémy. Je dobře, že se ODS nebála, coby strana, která skončila ve volbách až na druhém místě, na sebe vzít tuto velkou odpovědnost. Sedět v závětří opozičních lavic a jen sledovat růst svých volebních preferencí je nekonečně snadné. Snažit se zachránit zemi od dluhové pasti, je naproti tomu více než obtížné.

Četla jsem, že Vás vyzvali k tomu, abyste jim v jejich podpoře pomáhali. Schvalujete tedy zvýšení DPH, růst důchodů jen o třetinu inflace nebo zavedení zápisného do vysokých škol?

Úsporná opatření vždy bolí a každé opatření má vždy své kritiky. Nejlepším receptem politické popularity na centrální úrovni tak je zpravidla nečinnost. Snižování deficitů veřejných rozpočtů je vždy o určitém mixu a je moc dobře, že většina tohoto mixu se nachází na straně výdajů a nikoli příjmů. To jest, že stát více šetří, než zvyšuje příjem. Konkrétně například, co se zápisného týče, pak se jedná ideově o krok správným směrem, nicméně mnohem lepší by bylo zavedení normálního školného. Je totiž morální a správné, aby za službu platil ten, kdo ji spotřebovává. Když jdeme do pekárny, tak přece taky neočekáváme, že se nám na chleba složí daňoví poplatníci.

Vláda má teď za sebou krizi, ve které obstála. Máte Vy nějaký recept, jak pomoct, pokud Vás ODS vyzvala k podpoře, aby se situace neopakovala?

Snad žádná koaliční spolupráce není sňatkem z lásky. Každou koaliční spolupráci doprovázejí rozmíšky a neshody. Voliči se ve volbách rozhodli vyslat do Poslanecké sněmovny subjekt – záměrně neříkám politická strana – Věci veřejné, které jsou velmi nevyzrálé a posedlé touhou zvrátit špatný vývoj svých volebních preferencí. Volí přitom již tolikrát použitou taktiku, být opozicí v koalici.

Domníváte se, stejně jako druhý muž TOP 09 Kalousek, že jsou Věci veřejné odporné?

Domnívám se, že odposlechy, sledování ani jiné neoestébacké metody do politiky nepatří a nesmí patřit. Nechci však paušalizovat a odsuzovat všechny členy Věcí veřejných, věřím, že i mezi nimi se najdou poctiví a slušní lidé. Je jen na nich, jak se dokážou se svou vnitrostranickou krizí vypořádat.

Věříte, že tato vláda má budoucnost? Objevují se hlasy, že by měla podat demisi?

Je mi velmi sympatický postoj ODS, která zjednodušeně řečeno říká: vláda má smysl, pouze tehdy bude-li pokračovat v reformách, tj. odvedení naší země od dluhové propasti. Snad nejlépe tohle bylo vidět právě na poslední koaliční krizi, kdy se ODS nebála a - i při vědomí pro ni nepříliš pozitivních volebních preferencí – vytáhla kartu předčasných voleb.

Jak hodnotíte aféru s odposlechy, která se týkala pana Béma, poslance ODS. Myslíte si, že mohl Roman Janoušek skutečně ovlivňovat dění v Praze?

Předně jedná se o kauzu starou pět let, zveřejněné odposlechy totiž pocházejí z roku 2007. Od té doby se v Praze změnila celá řada věcí úsilím zejména primátora Bohuslava Svobody, který odvádí obrovskou práci. Z nahrávek je patrné, že pan Janoušek byl v kontaktu s některými lidmi z magistrátu, jaký vliv a jestli vůbec nějaký měl na jejich rozhodování, však z veřejně dostupných nahrávek neumím posoudit.

V současné době se projevuje nárůst levicových až radikálních aktivit. Je to důvodem, proč jste se rozhodli začít na Zlínsku prosazovat i pravicové názory?

Případný vznik regionálních klubů ve Zlínském kraji není o tom, že bychom se poškrábali na hlavě a řekli si, že založíme kluby ve Zlínském kraji. Nevěříme v centrální plánování. Regionální kluby vznikly a existují proto, aby sdružovaly jednotlivce, kteří chtějí být aktivní. To je jejich raison d'être. Aktivitu nelze nařídit ani vymáhat. Aktivita musí vyvěrat zdola a nikoli být nařizována shora. Úkolem centra je pomáhat, nikoli nařizovat. A právě i ve Zlínském kraji se jedná o aktivitu, která vychází zespodu, od našich vrstevníků, kteří se rozhodli, obdobně jako i my v minulosti, že nechtějí déle jen nečinně přihlížet.

Kdy předpokládáte, že by mohlo dojít k vytvoření regionálních klubů a máte už osobnosti, které budou Mladé konzervativce reprezentovat?

Právě v současné době vedeme jednání se zájemci o založení regionálních klubů ve Zlíně a v Uherském Hradišti. Ctíme řád i naše vnitřně nastavená pravidla, zájemci o založení regionálního klubu musí splnit určité podmínky, mimo jiné uspořádat „pilotní akci“, tj. například veřejnou diskusi, a následně Výkonný výbor, coby nejvyšší orgán mezi kongresy projedná žádost o udělení licence regionálního klubu. Časový horizont však s ohledem na blížící se hektické časy zkouškového období, státnic, ale i letních prázdnin sdělit neumím. I ve Zlínském kraji se ovšem budou naše aktivity soustředit na vzdělávací a osvětovou činnost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …