Pučista, mentální ejakulát, ozývá se kvůli Ištvanovi. Protikorupční advokát krotí vášně

16.07.2013 16:42

Advokát Milan Hulík (Veřejnost proti korupci) má pifku na Janu Nagyovou. Když ještě pracovala na Úřadu vlády, nepředala prý premiérovi Nečasovi otevřený dopis, který Hulík sepsal kvůli funkci na Ministerstvu obrany. Přesto má pocit, že si Nagyová nezaslouží potupu vězeňské cely. Ani žalobce Ivo Ištvan si ale nezaslouží slovní hanu, která se na něj valí třeba od spoluzakladatetele ODS Petra Štěpánka.

Pučista, mentální ejakulát, ozývá se kvůli Ištvanovi. Protikorupční advokát krotí vášně
Foto: ANO 2011
Popisek: Milan Hulík

Právníka Milana Hulíka, jenž působí v občanském sdružení Veřejnost proti korupci, poněkud vyvádějí z míry neurvalé hlášky na konto olomouckého vrchního zástupce Ivo Ištvana.

„Je těžké se ke kauze Nagyová vyjádřit, když neznám, co mají státní zástupci ve spise. Na první pohled se může zdát, že je celý její případ podivný - takto se navíc vyjadřuje i většina komentátorů. Připadá mi ale nesolidní a povrchní zejména Ivo Ištvanovi dávat kvůli tomu všemu a priori negativní nálepku,“ sdělil Hulík ParlamentnímListům.cz k dotazu, zda si i on myslí, že žalobci nemají kolem kauzy Nagyová přesvědčivé důkazy.

„Obecně ale můžu říct – a napsal jsem to už vícekrát - že se u nás zneužívá institutu vazby jako nátlakového prostředku. To je pravda a to říkám obecně. Nemůžu to ale říci konkrétně k tomuto případu, když o něm nic nevím. Nevím tak, jestli to je standardní postup na základě toho, co mají ve spise, nebo zda skutečně chtějí paní Nagyovou nějak zlomit,“ zmínil pak k atakům od bývalého premiéra Petra Nečase na Ištvana.

Ona mu ho nedala... Určitě!

„Mně se může tisíckrát chování paní Nagyové nelíbit. A ono se mi nelíbilo, hlavně v minulosti. Já jsem totiž skoro před dvěma roky napsal panu Nečasovi dopis, byl pak veřejně i na internetu. Napsal jsem mu, že i já mohu být za jistých okolností náměstkem ministra obrany. Šlo tehdy o případ kolem Martina Bartáka. Ten dopis ale Nečas nedostal, právě Nagyová ho určitě stopila. Nemám však k tomu důkazy,“ prozradil Hulík.

Pranic se mu nezamlouvalo ani to, jak se Nagyová převážně chovala. „Soudím podle toho, jak se nechala oslovovat 'paní vrchní ředitelko' a jak využívala moci. Takové její povýšené chování se mi od ní sice nelíbilo, přesto nemohu tvrdit, že její stíhání je správné, když nevíme, co všechno je ve spise. Jako její obhájce bych se ale samozřejmě vyjadřoval negativně i já o státním zástupci a argumentoval bych samozřejmě v její prospěch,“ uvedl Hulík.

Na druhou stranu to ale prý neznamená, že by si také on dovolil slovně „střílet“ do žalobce Ivo Ištvana.

Nemám informace, že by se choval jako Rampula či Grygárek

„Pokud se mne ptáte jako řadového právníka, tak tady ani já nevím, jak bych celé jeho chování měl ohodnotit. Bez znalosti věci ze spisu se na to nedá reagovat a navíc pana zástupce Ištvana znám také jen z veřejných kauz, takže nevím, jestli to je solidní státní zástupce či nikoliv. Samozřejmě mám ale hlubokou skepsi v orgány trestního řízení za celá devadesátá léta, ale i po roce 2000. Nelíbilo se mi totiž, jak se tady stíhaly věci. Mám na mysli Rampulu, Grygárka - nemám ovšem žádné informace, že by v brždění kauz, nestíhání a zatajování figuroval i Ištvan,“ pronesl advokát svůj soud.

Podle jeho mínění si tak útoky na svou osobu Ištvan nezaslouží. „Jsou nefér všechny útoky na něj. Je třeba vyčkat, co za tím vším vězí. Budu-li nestranným pozorovatelem, tak bych řekl, že si žádné útoky nezaslouží. Ale není vyloučen opak. Jasněji bude, až se dozvíme o kauzách víc,“ dodal advokát.

Na poněkud expresivní reakce některých lidí, kteří nešetří na konto Ištvana ostrými slovy, se ale pousmál. „Tak to je hodně přehnané,“ reagoval tak třeba na slova, která veřejně vypustil spoluzakladatel ODS, politický komentátor a spisovatel Petr Štěpánek.

Na každou svini se někde vaří voda, útočil Štěpánek

„Boží mlýny sice melou pomalu, ale na každou svini se někde vaří voda. I na toho šmejda Ištvana jednou dojde,“ napsal totiž na svůj facebookový profil Štěpánek. Reagoval tak prý na skutečnost, že exposlanec ODS a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa v pondělí ve vazbě oslavil padesáté narozeniny.

Štěpánek ale kauzu zatýkání a policejního zásahu v nejvyšších patrech politiky ostře komentoval od samého počátku. Označil to za kriminalizaci politiky a útok na demokracii. Podobně ostře ale nedávno hovořil třeba exministr vnitra Ivan Langer.

Langer: To by měl poděkovat za stíhání?

„Tak se teď na ČT24 dívám na nějakého Syrovátku z Mf Dnes a poslouchám, jak se pohoršuje nad tím, co si dovolil říct Petr Nečas na adresu policie a státních zástupců... Podle jeho mladofronťácké logiky by jim měl zřejmě poděkovat za trestní stíhání a požádat o trest smrti... Že je Syrovátko arogantní blb, jsem měl možnost poznat osobně ve svém soudnim sporu s MfD, ale jeho dnešní mentální ejakulát mně vskutku vyrazil dech! Inu, jak jsem již psal - neuron a spermie jsou opravdu odlišné buňky,“ uvedl Langer taktéž na svém facebookovém profilu.

Ostře se ale na konto policie a státního zástupce Ištvana kupodivu vyjádřil i právník Kolja Kubíček. Ten už pár hodin po razii na Úřadu vlády označil policejní akci za pokus o státní převrat. Pokračující vazba obviněných exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra a žádost o vydání expremiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání je podle něj jen pokračováním rozjetého vlaku.

„Obvinění budou ve vazbě, je to stálý nepřetržitý tlak na politiky, dokud nebude vláda nejen jmenovaná, ale případně i schválena, dokud nebude státní převrat dokonán,“ řekl ParlamentnímListům.cz nedávno Kubíček.

Nečas: Zničilo jim to životy. Odpovědný je Ištvan!

Tvrdý odsudek Ištvana učinil i sám Petr Nečas. „Vazba zničila společenský status obžalovaných, pokud jim zničí i zdraví, bude za to zodpovědný vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Budu vinit vrchního žalobce Ištvana osobně odpovědným za to, že ničí životy," řekl Nečas krátce po skončení svého nedávného výslechu na policii.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ovšem útoky na svou osobu prý neprožívá. Proč dosud nebyli obviněni i „kmotři“ Ivo Rittig a Roman Janoušek, pak vysvětluje klidně.

„Státní zastupitelství musí konat, pokud zjistí nějaké informace. Nic víc. A jestli se někdo směje nebo nesměje na Jadranu… Já jsem tady vysvětlil, že pečlivě vyhodnocujeme všechny úkony a konáme, když existuje podezření z trestného činu. Jestli se někdo ptá, proč není obviněný ten nebo onen, tak to mi připomíná doby, kdy pracovní kolektivy žádaly, aby byl někdo odsouzen. Ta doba je snad už proboha pryč,“ řekl třeba Ištvan v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pro Lidové noviny (LN) se zase divil, proč by měl uvažovat v té rovině, že mu kauza Nagyová a spol. může zničit kariéru: „To chcete, abychom si vybírali kauzy, které nevyvolají žádný rozruch? Které nás neohrozí? Které nikoho neohrozí?“ Ištvan také řekl, že pokud orgány činné v trestním řízení mají postupovat podle zákona, tak nemohou měřit své konání podle toho, jestli z toho něco budou mít. "To je naprosto bizarní představa, že by takhle orgány činné v trestním řízení měly fungovat," dodal Ištvan pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …