Václav Havel? Prorok pravdy a lásky, říká umělec Meloun, autor netradičního pomníku. Zde FOTO a příběh

02.01.2020 9:14 | Zprávy

REPORTÁŽ „Není to politické dílo,“ říká o obelisku s Havlovou dlaní její tvůrce Karel Meloun, který už jej nevlastní. Otisk ruky zemřelého prezidenta, který byl do čela demokratického státu zvolen 29. prosince před třiceti lety, pořídil umělec při první a jediné návštěvě Václava Havla v Chomutově. V Podbořanech zvolili zcela jiné gesto ruky pro jeho novou „sochu“, překvapí i rozměr. Víte, že první solární lavička je v Litoměřicích v parku pojmenovaném také po ikoně sametové revoluce?

Václav Havel? Prorok pravdy a lásky, říká umělec Meloun, autor netradičního pomníku. Zde FOTO a příběh
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: V Podbořanech letos nově dávají svíčky k Havlovu Gestu vítězství ve velikosti člověka, ze dřeva (vlevo). V Chomutově lidé zapalují plamínky u obelisku s bronzovým otiskem dlaně (vpravo)

Kontroverzní reakce vyvolal návrh sochy Václava Havla ve skutečné velikosti. O dosti smířlivější či pozitivní reakce jsou na „havlovské pomníky“ na několika místech v Ústeckém kraji, který se může v tomto směru pochlubit několika novinkami:

Volně přístupný byl výjimečně během adventu kostel svaté Kateřiny v Chomutově, kde byl loni u příležitosti 30 let od sametové revoluce instalován „Obelisk pravdy a lásky“ s otiskem ruky Václava Havla. Otisk získal sochař Karel Meloun před třiceti lety, konkrétně 12. února 1990 při první a také poslední návštěvě exprezidenta v tomto severočeském městě. Umělec, který se nazývá „mužem z rodu Keltů“, neměl se svým nápadem ale také od počátku na růžích ustláno. Chtěl původně vytvořit šestimetrovou sochu a trval na jejím umístění přímo na historickém náměstí. To se ale místním politikům nezamlouvalo.

Navrhovali jako vhodnější místo atrium knihovny, jen pár metrů od náměstí, protože Havel byl koneckonců literát. „Vhodnějším a kulturnějším prostředím je atrium chomutovské knihovny, kde by bylo možné pietnější umístění památky na prezidenta, ale i spisovatele a dramatika, než mezi zaparkovanými auty na náměstí. Přínosem této varianty je i zabezpečení prostoru proti vandalismu,“ vysvětlovala tehdy postoj města novinářům Šárka Schönová, tisková mluvčí.

Melounovi to připadalo nedůstojné, dokonce vytvořil protest dílo Obelisk pravdy a lásky II., a to ve Vejprtech na Mezinárodním sochařském sympoziu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…