ČOI zakázala prodej nebezpečného hydratačního přípravku do koupele

04.01.2019 19:17

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu je v nabídce hydratační přípravek do koupele, který může znamenat riziko pro děti. Jedná se o výrobek, který imituje cukrářský košíček a je nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou. Po uvolnění malých částí na košíčku může dojít k polknutí nebo vdechnutí.

 ČOI zakázala prodej nebezpečného hydratačního přípravku do koupele
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce identifikovala v nabídce a prodeji hydratační přípravek do koupele se vzhledem cukrářského zákusku s imitací šlehačky, ve které je umístěno šest červených kuliček - bonbonků s tvarem a vůní malých ovocných plodů. Kuličky nejsou se šlehačkou pevně spojeny, ale šlehačka je pevně spojena s papírovým bílým košíčkem s červenými puntíky. Košíček má průměr 60 mm a výšku 45 mm. Celková výška výrobku činí 77 mm. Výrobek je zabalen do smršťovací fólie, na které jsou na boku košíčku uvedeny bezpečnostní informace, informace o výrobci a dovozci a štítek s textem: „Koupelový košíček! Vydrží až 4 koupele!“ Vespod košíčku je pak informace o složení výrobku a je zde uveden výrobce, druh vůně, doporučené použití výrobku a bezpečnostní informace formou piktogramů.

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek je nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou (naplňuje charakteristiku podle § 2 odst. 1 písm. h) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a podle § 7a zákona č. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, je zakázáno vyrábět, dovážet, vyvážet, nabízet, prodávat nebo darovat výrobky nebezpečné svou zaměnitelností s potravinami). Dále může u výrobku snadno dojít k oddělení malých částí - červených kuliček a ty pak mohou děti či osoby s omezenou schopností orientace vložit do úst, popř. nosu. Následně může dojít k vdechnutí malých částí a tím k možnému zablokování dýchacích cest a přerušení přívodu kyslíku.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci bezodkladné stažení výrobku z trhu. Koupelový košíček byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX.

Identifikační údaje výrobku:

Koupelový košíček
(hydratační přípravek do koupele - imitace cukrářského výrobku)

Název výrobku uvedený na etiketě výrobku: Koupelový košíček
Číslo výrobku: 95386
EAN: 5037028249130
Identifikační údaje dovozce: Janimarex spol. s r.o., www.bomb-cosmetics.cz
e-shop: www.anabela.cz
Identifikační údaje výrobce: Get Fresh Cosmetics Ltd., BH11 8PT, UK
Země původu: UK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…