České dráhy nabídnou před Vánoci v posilových vozech stovky míst k sezení navíc

20.12.2023 7:23 | Tisková zpráva

Předvánoční čas je tradičně spojen s větší poptávkou po cestování. České dráhy proto vypraví větší počet posilových vozů, které nabídnou dohromady několik set míst k sezení navíc. Dopravce doporučuje také včasné pořízení rezervací a na kratší trasy, např. v okolí Prahy, využívat regionální vlaky.

 České dráhy nabídnou před Vánoci v posilových vozech stovky míst k sezení navíc
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Každoročně v předvánočním čase vypravíme řadu posilových vozů. Větší část posil je plánovaná, ale budeme mít připravené i vozy pro operativní posílení těch nejvytíženějších vlaků. S posilami začneme již zhruba v polovině týdne a počítáme s nimi nejméně do soboty 23. prosince. Nejvíce posilových vozů bude směřovat už tradičně z Prahy na východ republiky, ve vlacích do Ostravy, na Valašsko a na střední Moravu. Více vozů se v předvánočním čase objeví ale také na dalších linkách, třeba z Prahy do Českých Budějovic nebo do Plzně a Chebu,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

České dráhy doporučují pro cesty v dálkových vlacích včas pořídit rezervace. Některé vlaky jsou ale již nyní zcela vyprodané, nebo v nich zbývají poslední volná místa. Jsou to např. spoje SC Pendolino Košičan z Prahy na Slovensko s odjezdy v pátek a v soboru 22. a 23. prosince. Na severní a východní Slovensko lze v tyto dny ještě cestovat vlaky EuroCity Ostravan a Valašský expres s přestupem na slovenské vnitrostátní vlaky např. v Púchově nebo v Žilině.

Cestujícím, kteří budou cestovat v přepravní špičce před Vánoci na kratší vzdálenosti, hlavně v oblasti velkých aglomerací jako je např. Praha, doporučujeme využívat místo dálkových vlaků vlaky regionální. Jde např. o relace Praha – Kolín, Praha – Benešov u Prahy, Praha – Beroun atp.

Cestující bez rezervací si pak mohou ověřit obsazení vlaku i krátce před odjezdem v e-shopu Českých drah nebo v mobilní aplikaci Můj vlak, kde mají zákazníci u většiny dálkových vlaků k dispozici schéma celého vlaku a zobrazení rezervovaných míst a míst bez rezervace. Podle obsazenosti vlaku se pak mohou rozhodnout, zda zvolí příslušný spoj nebo využijí jiný vlak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…