Nejen Národní památkový ústav ocenil vznik jedinečné soudobé architektury na hradě Helfštýn

13.11.2021 9:50 | Tisková zpráva

Záchrana a nové zpřístupnění paláce hradu Helfštýn vedle dalších prestižních ocenění vyhrálo Českou cenu za architekturu. K poněkud odvážnému a experimentálnímu pojetí rekonstrukce kloubící moderní a historické prvky dohromady došli společně investoři objektu, architekti i památkáři NPÚ.

 Nejen Národní památkový ústav ocenil vznik jedinečné soudobé architektury na hradě Helfštýn
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku, který je druhým největším hradem na území České republiky, volal po záchraně již několik desítek let. V roce 2010 územní odborné pracoviště NPÚ v Olomouci pro zachování autentického vzhledu objektu stanovilo podmínky, které i tak umožňovaly vznik unikátního a moderního řešení, za které byli architekti z olomouckého atelieru-r oceněni prestižní Českou cenou za architekturu.

Hlavním cílem akce záchrany a zpřístupnění hradního paláce hradu Helfštýna byla obnova a zachování této části torzální památky, která byla již delší dobu uzavřena veřejnosti z důvodu havarijního stavu jejích jednotlivých stavebních konstrukcí.

Náročná intervence dodala objektu moderní skleněné zastřešení a konstrukci z korozi odolné oceli. Umělecké kovářství je pro Helfštýn typické, a proto doplňuje místnosti renesančního torza, ale nově přináší i díky ocelovým lávkám vstup do dříve nepřístupných místností. Částečné a nijak vyčnívající zastřešení, které bylo jedním z požadavků Národního památkového ústavu, navíc naskytlo možnost vytvořit atraktivní výstavní prostor i lapidárium pro veřejnost. Poutavým bodem pro návštěvníky je také unikátní vyhlídka na Moravskou bránu. Celkovým výsledkem je unikátní přiblížení moderní architektury respektující historický objekt.

Záchrana a nové zpřístupnění paláce hradu Helfštýn bylo zároveň vybráno Národním památkovým ústavem v rámci interního Metodického workshopu Kulaté stoly k Ceně Patrimonium pro futuro jako významný počin v památkové péči, na který je třeba speciálně upozornit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…