170 let veřejného plynového osvětlení připomene Česká pošta poštovní známkou

05.09.2017 22:35

Česká pošta představí novou příležitostnou známku z edice Technické památky – Veřejné plynové osvětlení ulic – 170 let. Známka, obálka prvního dne a razítko prvního dne vydání tak logicky využívá motivů, vycházejících z historie veřejného osvětlení ulic. Autory příležitostné známky s nominální hodnotou 16 Kč jsou výtvarník Pavel Sivko a rytec Miloš Ondráček.

170 let veřejného plynového osvětlení připomene Česká pošta poštovní známkou
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Veřejné osvětlení v ulicích Prahy se poprvé objevilo v roce 1623, kdy byla pražským měšťanům uložena povinnost v případě napadení města zapálit smolné věnce ve smolných koších. O sto let později už byly hlavní pražské ulice vybaveny pouličními olejovými svítidly. Roku 1838 začala jednání vedení města o nahrazení zastaralých lamp na olej či petrolej osvětlením plynovým. Prvních 200 plynových hořáků se v Praze rozzářilo 15. září 1847. Této události předcházelo v prosinci roku 1844 přijetí projektu Vratislavské plynárenské společnosti vedením města Prahy. Tato společnost se zavázala po dobu 20 let osvětlovat 66 ulic a náměstí na Starém Městě, 27 ulic na Novém Městě a 21 ulic a náměstí na Malé straně. Po vypršení jejího monopolu na dodávky plynu byla v dubnu roku 1866 uvedena do provozu pražská obecní plynárna na Žižkově, zřízena přímo magistrátem. V roce 1871 bylo v Praze nainstalováno 2 598 plynových lamp. Ještě v roce 1940 v Praze svítilo více než 9 tisíc svítilen na plyn. Jako poslední byly na elektřinu převedeny osmiramenné stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici v dubnu 1985. Po 17 letech se ale plyn do pražských ulic vrátil. První plynové lampy se tak objevily v Michalské ulici na Starém Městě, dále v uličkách Starého Města nebo například v Celetné ulici a na Staroměstském náměstí.

Známka byla vytvořena technikou rotačního ocelotisku kombinovaného hlubotiskem, Obálka prvního dne vydání pak ocelotiskem z ploché desky. Nominální hodnota známky činí 16 Kč, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do 50 g a pro pohlednice. Vychází v nákladu 480 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách. Známka je vydána v úpravě tiskového listu i známkového sešitku s 8 známkami a 4 kupóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…