AČCKA: Zájezdy Last minute je nutné kupovat alespoň s měsíčním předstihem

02.08.2022 14:07 | Tisková zpráva

Dovolená v září a říjnu je levnější a vyvarujete se overbookingu. Průměrná cena aktuálně prodaného zájezdu se zvyšuje.

AČCKA: Zájezdy Last minute je nutné kupovat alespoň s měsíčním předstihem
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

V současné chvíli hlásí většina cestovních kanceláří vyprodáno, v nabídce zůstávají některé kapacity zejména v Bulharsku, Španělsku, Egyptě a Turecku. Především Chorvatsko se potýká s overbookingem a přelidněnými letovisky, přestože se v cestovních kancelářích a agenturách prodává za poměrně vysoké ceny ve srovnání s minulými sezónami.

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí

Cestovní kanceláře a agentury jsou spokojeny nejen s množstvím zákazníků, ale také s cenami prodaných zájezdů, které jsou výrazně vyšší než v posledních třech letech. Podle ČSÚ činila průměrná cena zahraniční dovolené (4 a více přenocování) 13 800 Kč (2019), 12 100 Kč (2020) a 14 300 Kč (2021).

Průměrná cena aktuálně prodávaných týdenních zájezdů dosahuje 18 600 Kč/os. (letecká doprava) a 9800 Kč/os. (autobusová doprava). Nejlevněji lze získat dovolenou do apartmánů v Itálii a Chorvatsku, bez dopravy a stravy, a to až na září (ceny od 2300 Kč/os.). Naopak nejdražšími zájezdy jsou organizované výpravy na Severní pól za 3 mil. Kč/os.

Podle údajů ČSÚ se před pandemií vypravilo letecky do zahraničí 40 % Čechů, autobusem 13 % a 44 % pak vlastním autem (ČSÚ, 2019).

Nabídka Last minute zájezdů je tak v českých CK/CA zcela minimální. Poslední trendy ukazují, že nákup Last minute zájezdu je vhodné uskutečnit minimálně s měsíčním předstihem, i s ohledem na zvyšující se ceny letenek s blížícím se datem odletu. Pokud se cestující chtějí vyvarovat přelidněným letoviskům, je ideální cestovat mimo hlavní sezónu, v září a říjnu. Pokud uvažují zájemci o koupi exotické či lyžařské dovolené na nadcházející zimu, pak je v současné chvíli nejvyšší čas. Pobyty na období Vánoc a Silvestra se obvykle rezervují již v letních měsících, nejinak je tomu díky vyšší poptávce i letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…