ANNONCE: Práci nejsnáze najdou vyučení s praxí a angličtinou

24.08.2013 8:00

Nejvyšší šanci najít zaměstnání mají vyučení absolventi se znalostí angličtiny, řidičským průkazem a oborovou praxí. Vyplývá to z údajů poskytovatele tištěné a online inzerce společnosti ANNONCE. Střední odborné vzdělání požaduje až 44 %, angličtinu 27 % a praxi 39 % inzerátů s nabídkou zaměstnání. Osoby se ZTP či omezenou pracovní schopností pak mají příležitostí nejméně – týká se jich jen 2,3 % nabízených pracovních pozic.

ANNONCE: Práci nejsnáze najdou vyučení s praxí a angličtinou
Foto: red
Popisek: Annonce

Největší zájem na pracovním trhu je o uchazeče se středním odborným vzděláním (s maturitou či výučním listem). Týká se jich 44 % z více než 17 000 nabízených pozic na Annonce.cz. Absolvované středoškolské vzdělání bez rozlišení odbornosti je pak důležité pro dalších 15 % a složená maturita pro 39 % všech pracovních nabídek zaměstnavatelů. Vysokoškolské vzdělání požaduje jen 16 % z nich.

Se zájmem o odborně vyučené porostou i jejich platy

„Je to asi pro mnohé překvapivé, ale na pracovním trhu mají podle statistiky nejvíce šancí ti, kteří nejsou tzv. překvalifikovaní. Nesmí být ale ani vzdělaní nedostatečně. Ideálem je střední cesta – tedy odborně vyučený člověk s maturitou, nejlépe v nějakém technickém oboru. A protože takových lidí je nedostatek a poptávka po nich stále roste, lze očekávat, že na těchto pozicích porostou i platy, které zatím příliš vysoké nejsou,“ říká analytik ANNONCE na segment práce Petr Langer.

Nejčastějším požadavkem na kvalitu uchazeče je jeho praxe v oboru, kterou akcentuje v inzerci 39 % všech zaměstnavatelů. Za ní následují znalosti jazyků (37 %), řidičský průkaz (24 % inzerátů s pracovní nabídkou) a práce na PC (22 %).

Převládá angličtina, roste ruština

Z hlediska požadavků na jazykové vybavení uchazečů o zaměstnání chtějí firmy nejčastěji angličtinu, které se týká 27 % všech pracovních nabídek. Až daleko za ní je znalost němčiny, kterou požaduje 7 % zaměstnavatelů. Na třetí místo v pořadí jazykové kompetence uchazečů se v posledních letech dostala ruština s 1,8 %.

„Další jazyky jako francouzština, španělština či čínština jsou z hlediska podílu na nabízené pracovní inzerci nepatrné a z velké části je nahrazuje angličtina. I v případě relativně časté němčiny jde spíš o požadavek na druhý jazyk vedle angličtiny, která je tedy pro uchazeče o zaměstnání klíčová,“ doplňuje Petr Langer z ANNONCE.

O společnosti ANNONCE, www.annonce.cz

ANNONCE a.s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty. V dnešní době tištěné médium vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech a týdenní náklad se pohybuje okolo 100 - 110 tisíc výtisků. Jen v roce 2011 ANNONCE otiskla 2,125 milionů inzerátů. Online verze ANNONCE vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 tisíc registrovaných uživatelů a okolo 350 tisíc reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 250 tisíc inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 tisíc, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…