AOPK ČR: Botanická senzace v CHKO Brdy – nález vzácné orchideje

03.07.2022 10:20 | Tisková zpráva

Po více než devadesáti letech objevil milovník brdských lesů a vášnivý fotograf brdské přírody Karel Hutr botanický skvost v mechu - orchidej bradáček srdčitý - v chráněné krajinné oblasti Brdy.

AOPK ČR: Botanická senzace v CHKO Brdy – nález vzácné orchideje
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Nález této orchideje přirozeně vyvolal nejen mezi botaniky velký zájem. V současné době je její výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor, její objev uprostřed  Čech je tedy opravdovou senzací. To, že bradáček srdčitý v Brdech roste, je dalším důkazem, že Brdy jsou skutečným ostrovem horské přírody uprostřed Čech,“ raduje se Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.

Bradáček srdčitý patří mezi naše nejmenší orchideje. Dorůstá maximálně deseti centimetrů, má dva lístky a drobné, nenápadné květy. Je kriticky ohroženým druhem naší květeny. Běžnějším druhem je jeho blízký příbuzný bradáček vejčitý, jenž se v Brdech vyskytuje roztroušeně na loukách.
Poslední nálezy bradáčku srdčitého jsou z Brd zachyceny botanikem Karlem Dominem kolem roku 1930. Objev Karla Hutra, který našel velké množství těchto orchidejí uprostřed rašelinných smrčin v srdci středních Brd, je tedy opravdovou senzací.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne