AOPK ČR: Dohoda o bezzásahovém území v nejvyšších partiích Českého lesa

20.02.2018 16:01

Dlouholetá spolupráce mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a městem Domažlice byla dnes stvrzena podpisem veřejnoprávní dohody o bezzásahovém území v nejvyšších partiích Českého lesa.

AOPK ČR: Dohoda o bezzásahovém území v nejvyšších partiích Českého lesa
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Bez lidských zásahů tu bude ponechán les téměř na 140 hektarech v národní přírodní rezervaci Čerchovské hvozdy [1], v přírodní rezervaci Smrčí [2] a ve vybraných porostech první zóny CHKO Český les.  Je to vůbec první veřejnoprávní dohoda, kterou státní ochrana přírody a zástupci samosprávy v České republice podepsali. 

Dohoda platí po dobu deseti let. Kromě bezzásahového režimu na vymezeném území také stanoví, jak budou Domažlické městské lesy pečovat o výsadby buku, tisu červeného a jedle bělokoré z let 2015 – 2017. Dohodu podepsali starosta města Domažlic Miroslav Mach, ředitel Domažlických městských lesů spol. s r. o.  Jan Benda a František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

 „Se správci chráněné krajinné oblasti Český les společně obnovujeme přirozenou skladbu lesů a extenzivní sady, pořádáme akce pro veřejnost. Dnes uzavřená dohoda je pokračováním naší spolupráce a je nepochybně prospěšná pro obě strany. Ochrana přírody má záruku, že se péče o vrcholové partie Českého lesa nebude měnit a my přesně víme, co máme dělat a jakou dostaneme náhradu za omezení hospodaření,“ vysvětluje Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů. 

„Podpis této dohody potvrzuje velmi dobrou dlouhodobou spolupráci mezi našimi městskými lesy a správou chráněné krajinné oblasti Český les,“ dodává Miroslav Mach, starosta města Domažlic. 

„Jedinečné lesy ve vrcholových partiích Českého lesa ukazují, jak pestré byly zdejší lesy v minulosti. V lesích rostou stromy různého druhu i stáří, ponechávány jsou staré a doupné stromy, zlomy a vývraty. Jsou domovem krásného rysa ostrovida i řady vzácných ptáků. Je to jedno z mála míst, kde ještě můžeme sledovat jedinečné přírodní divadlo. Uzavřená dohoda nám dává jistotu, že tomu tak zůstane i nadále,“ komentuje podpis dohody Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Český les. 

Je to vůbec první veřejnosprávní dohoda, kterou státní ochrana přírody a samospráva uzavřely. Chceme, aby takových dohod a k přírodě šetrných hospodářů bylo co nejvíce. Pravidla jsou stanovena dlouhodobě, není nutné vyjednávat každý rok. V chráněné krajinné oblasti Český les jsme obdobnou smlouvu podepsali již před dvěma lety se společností Kolowratovy lesy a doufám, že další budou následovat,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.   

Vlastníci a správci pozemků, kteří je obhospodařují, mají na podobu krajiny významný vliv. Dohody, v nichž se stanoví způsob hospodaření a zároveň finanční náhrada kompenzující jeho ztížení, mohou být pro vlastníky pozitivní motivací k šetrnému obhospodařování krajiny.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…