AOPK ČR: Třetí místo pro lípu ze Železných hor v soutěži o Evropský strom roku

23.03.2017 8:01

Lípa na Lipce v chráněné krajinné oblasti Železné hory se v soutěži o Evropský strom roku umístila na třetím místě za dvěma duby - polským dubem Josef a brimmonským dubem z Walesu.

AOPK ČR: Třetí místo pro lípu ze Železných hor v soutěži o Evropský strom roku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Lípa na Lipce v chráněné krajinné oblasti Železné hory se v soutěži o Evropský strom roku umístila na třetím místě za dvěma duby - polským dubem Josef a brimmonským dubem z Walesu [1]. Je památným stromem, o který dlouhodobě pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Vloni na jaře byla odborně ošetřena z prostředků Programu péče o krajinu.

„Protože se jedná o výjimečný strom, dlouhodobě lípu sledujeme. Před rokem jsme museli odřezat část větví v koruně. Hrozilo totiž, že se vykloněná část mohutného dvojkmene odlomí. Korunu jsme navíc zabezpečili bezpečnostní vazbou, která zvyšuje stabilitu celého stromu. Doufám, že se díky tomu budou moci její krásou kochat lidé ještě dlouho. V soutěži měla velkou konkurenci a jsem rád, že její půvab ocenilo více než čtrnáct tisíc lidí z celé Evropy, kteří pro ni hlasovali,“ vysvětluje Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště východní Čechy.

Za památné jsou vyhlašovány stromy, u kterých se obvykle snoubí jejich mimořádná přírodovědná a kulturněhistorická hodnota [2]. 

Poznámky:

[1] www.evropskystromroku.cz
[2] Vyhledávat je můžete na: http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?frame

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz., Kaplanova 1931/1, Praha 11 – Chodov, 148 00, telefon 283 069 242, e-mail: aopkcr@nature.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…