AOPK: Neprávem opomíjená přírodní rezervace Ostrůvek při průzkumu překvapila

24.07.2021 22:30

V nevelké přírodní rezervaci Ostrůvek na Tachovsku v chráněné krajinné oblasti Český les bylo objeveno 90 druhů lišejníků [1] a hned dva vzácní brouci [2].

AOPK: Neprávem opomíjená přírodní rezervace Ostrůvek při průzkumu překvapila
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Ostrůvek je dosti nenápadné, těžko přístupné a neprozkoumané území nedaleko Lesné a cílem bádání se stal až v posledních letech při mapování vybraných druhů rostlin a živočichů, organizovaném Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR [4].

O senzaci se tak postaral Ondřej Peksa, lichenolog Západočeského muzea v Plzni, když odevzdal výsledky svého průzkumu z roku 2019. Na území rezervace objevil kryptovku Gyalecta ophiospora – druh dosud z ČR neuváděný. Výčet nálezů vzácných lišejníků v rezervaci Ostrůvek tímto zdaleka nekončí. Namátkou jmenujme papršlici bělohlavou (Lecanactis abietina), která obrůstá báze starých smrků a jedlí. Zajímavá je i houboplodka krvavějící (Mycoblastus sanguinarius), která se vyskytuje v přirozených horských lesích a v rezervaci Ostrůvek našla zalíbení v koruně buku.

„Téměř čtvrtina zde nalezených druhů lišejníků patří na červený seznam do různých kategorií ohrožení,“ píše Ondřej Peksa ve své zprávě. Dalších 19 druhů je evidováno v databázi DaLiBor [3]. „Území rezervace Ostrůvek má skutečný pralesovitý charakter a je klíčovým útočištěm původních lišejníků Českého lesa,“ shrnuje Ondřej Peksa.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Rezervace přinesla překvapení také z říše hmyzu: entomolog Zdeněk Papoušek zde objevil malou, ale stabilní populaci ohroženého střevlíka Ullrichova poddruhu rhilensis, jehož areál rozšíření zahrnuje Balkán, Maďarsko, Rakousko a právě Tachovsko v Českém lese. Podobně nečekaný a neméně potěšující byl nález chladnomilné mandelinky Cryptocephallus pallifrons, která poslední dobou z neznámých důvodů mizí napříč evropským kontinentem. Příčinou bohatství místní flóry lišejníků a fauny bezobratlých je mrtvé tlející dřevo v různé fázi rozkladu. Na mrtvém dřevě zde existenčně závisí brouci příznačně pojmenovaní dřevomilové. Z jejich zástupců zde Papoušek našel druhy Xylophilus corticalis a Hylis cariniceps, kteří jsou kriticky ohroženými druhy červeného seznamu [2].

„Ojedinělá lokalita se zachovala hlavně proto, že podmáčený terén znemožnil těžbu a odvoz dřeva. Les uvnitř rezervace je dnes ponechán přirozenému vývoji. Režim péče s přirozeným procesem obnovy lesa a dostatkem mrtvého dřeva by měl být nadále zárukou zachování přirozeného stavu území, a tím i vzácných druhů,“ dodává Zuzana Blažková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poznámky:
[1] Peksa O. (2019): Lichenologický inventarizační průzkum PR Ostrůvek. AOPK ČR, Praha
[2] Papoušek Z. (2020): Inventarizační průzkum PR Ostrůvek. Saproxylický hmyz a epigeičtí predátoři. AOPK ČR, Praha
[3] Databáze mechorostů a lišejníků ČR – DaLiBor (ZDE)
[4]. Projekt „Monitoring a mapování vybraných druhů rostlin a živočichů a inventarizace maloplošných zvláště chráněných území v národně významných územích v České republice“. Zdrojem financí je Operační program Životní prostředí, nositelem projektu je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…