AOPK: Přes čtyřicet syslů má nový domov v Českém středohoří

04.08.2017 11:09 | Zprávy

Přesně 42 syslů bylo včera vypuštěno v přírodní rezervaci Písečný vrch v Českém středohoří. Jedná se o první vypouštění tohoto kriticky ohroženého hlodavce na místa, kde dříve žil, v rámci záchranného programu, který pro něj připravila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Další zhruba dvě desítky zvířat by sem měly být přivezeny v příštím týdnu.

AOPK: Přes čtyřicet syslů má nový domov v Českém středohoří
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Na Písečném vrchu se přestalo hospodařit, zdejší step postupně zarostla a syslové vymizeli. O místo jsme ale v posledních letech pečovali. Vyřezali jsme nálety, obnovili pastvu a věříme, že se tady vypuštění syslové zabydlí. Na nedaleké Rané se jim daří výborně a doufáme, že se nově vypuštění syslové s touto početnou kolonií postupně propojí,“ vysvětluje Vladislav Kopecký z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

„Pro vypouštění syslů vybíráme taková místa, kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že tu zvířata postupně rozmnoží. Pro přežití syslů v naší přírodě je také klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. Na takových místech je třeba vhodným způsobem hospodařit – trávu pravidelně kosit či spásat,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která záchranný program sysla koordinuje.

Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních zhruba 36 lokalitách. Počet syslů se k loňskému roku odhaduje na cca 4300-5000 jedinců.

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po II. světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Specifickou hrozbou pro poslední lokality je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců. Největší tuzemské kolonie jsou aktuálně kromě Českého středohoří na letištích v Mladé Boleslavi – Bezděčíně, Brně - Medlánkách a ve Vyškově.

Péče o přírodní rezervaci Písečny vrch byla financována z projektu LIFE+, který byl zaměřen na ochranu jedinečných stepí Lounského středohoří. Včera vypuštění syslové pocházejí z odchovů v Zoo Brno, příští týden se k nim připojí zvířata ze záchranné stanici Rozovy při Zoo Hluboká nad Vltavou. Odchovy byly založeny ze syslů, kteří byli odchyceni na Slovensku. Projekt byl podpořen z EHP fondů a Ministerstva životního prostředí.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…