AV ČR: Předsedkyně Akademie věd je Top ženou Česka

21.01.2020 15:44

Již několik let se umisťovala na předních pozicích, a letošní ročník vyhrála. Vítězkou v kategorii Veřejná správa prestižní ankety Top ženy Česka se stala biochemička a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

AV ČR: Předsedkyně Akademie věd je Top ženou Česka
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Přesvědčovat veřejnost o důležitosti vědy a výzkumu je velmi těžká disciplína. Těžká proto, že většina vědeckých pracovníků je tak ponořena do svého oboru, že velmi těžko dovede prezentovat své výsledky formou, která je srozumitelná,“ říká předsedkyně ve videomedailonku s tím, že vítězství je pro ni velkou poctou a zároveň závazkem. „Chtěla bych pokračovat v nastavené koncepci a otevírat Akademii věd veřejnosti. Ráda bych více zviditelnila skvělou práci našich vědců,“ dodává Eva Zažímalová, která vede Akademii věd od roku 2017. Pět let také působila jako ředitelka Ústavu experimentální botaniky AV ČR, zaměřovala se na účinky zásadních rostlinných hormonů auxinů.

Ocenění si převzala v pondělí 20. ledna v prostorách Fóra Karlín, slavnostní ceremoniál moderoval Daniel Stach.

Ty, které mění svět

Kromě kategorie veřejná sféra soutěží ženy i v oblasti byznysu, a to buď na pozici podnikatelky či manažerky. V těchto kategoriích vyhrály spolumajitelka a ředitelka společnosti Alca plast Radka Prokopová a ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. Do pomyslné síně slávy pak vstoupila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Motto letošního ročníku znělo: „Ty, které mění svět“.

Soutěž o nejúspěšnější ženy Česka se letos konala již po patnácté, organizuje ji mediální dům Economia, který vydavá i deník Hospodářské noviny. Snaží se upozornit na výrazné ženy, které se nebojí riskovat, nést odpovědnost a prosadily se ve svém oboru. Propojuje přitom výrazné osobnosti ze soukromé i veřejné sféry, přičemž příběhy oceněných žen mají inspirovat další české ženy.

Evu Zažímalovou jako Top ženu Česka vybrala dvacetičlenná porota složená ze zástupců českých firem i veřejných institucí. Hodnotila jejich vliv, pracovní úspěchy, podnikatelský příběh a společenský přínos. Nominace přicházejí od veřejnosti, samotných firem, institucí i od odborných porotců. Ceremoniálu se zúčastnili v roli hostů a předávajících i architektkaEva Jiřičná, ředitel České televize Petr Dvořák či primář kardiologie Nemocnice na Homolce Petr Neužil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…