Agentura J.L.M.: Vietnamci se poučili z Fukušimy a vylepšují své jaderné plány

02.09.2013 15:01

Vietnam plánuje první jadernou elektrárnu. Stavební projekt již existuje delší dobu, ale po havárii japonské elektrárny Fukušima-Daiichi byl přepracován – stavba se posunula o jedenáct metrů výše nad mořskou hladinu. Hlavní příčinou vážné havárie ve Fukušimě umístěné na mořském břehu, byla vlna cunami, která zničila záložní dieslové agregáty na výrobu elektřiny a zásobníky motorové nafty.

Agentura J.L.M.: Vietnamci se poučili z Fukušimy a vylepšují své jaderné plány
Foto: Archiv
Popisek: Fukušima

Jaderná elektrárna Phuoc Dinh v provincii Ninh Thuan čelí ale i dalšímu neobvyklému problému. Na místo budoucí stavby se před několika lety rozšířila vesnice pěstitelů vína a chovatelů krabů, takže vietnamské úřady teď stojí před úkolem přestěhovat o přibližně půl kilometru téměř 3000 lidí. Podle Marie Dufkové ze společnosti ČEZ, která se nedávno ve Vietnamu zúčastnila mezinárodního semináře o jaderné energetice, jde o opravdu velký problém: „Bylo to téma, ke kterému se v diskusi pracovníci společnosti Electricity of Vietnam stále vraceli – musejí totiž stěhovat nejen lidi, ale i kraby, vinice a dokonce i hřbitov, na kterém zdejší kultura velmi lpí,“ uvedla Dufková.

Desetimiliónový Vietnam vyrábí většinu své elektřiny z uhlí a plynu. Země má stále větší spotřebu energie, protože její populace narůstá a mládne. Vládnoucí komunistická strana rozhodla, že se má jaderná energetika podílet na národním energetickém mixu do roku 2030 alespoň z deseti procent. Mezi takzvanými „newcomers“, jak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) země s první plánovanou jadernou elektrárnou nazývá, má Vietnam výsadní postavení.

Národní shromáždění totiž napevno rozhodlo už v roce 2009 o tom, že se země vydá cestou jaderné energetiky.

Stavba prvních jaderných elektráren ve Vietnamu je obchodně atraktivní pro Rusko a Japonsko. První dva tisícimegawattové bloky společnosti Atomstrojexport se mají stavět 10 km jižně od města Cam Ranh. Ruský dodavatel nabízí osvědčené tlakovodní reaktory VVER-1000. Druhou jadernou elektrárnu v severní části provincie Ninh Thuan postaví Japonci, kteří nabízejí varné reaktory Japanese Gen III. Výstavbu organizuje a nové reaktory bude provozovat státní energetická společnost EVN, největší energetická společnost v zemi, provozující jak několik desítek elektráren, tak podstatnou část distribuční sítě.

Hlavní vietnamská energetická společnost EVN byla založena v roce 1994, vlastní 68 procent všech kapacit v zemi: 27 vodních elektráren, 7 uhelných, 3 ropné a 7 plynových s kombinovaným cyklem. Oddělení připravující výstavbu jaderné elektrárny Phuoc Dinh má 104 zaměstnanců, v r. 2020 jich budou potřebovat dva tisíce.

V ruském Obninsku dnes studuje jadernou specializaci dvě stě vietnamských studentů, první se již brzy vrátí domů a zapojí se do přípravy jaderného zdroje. Japonsko organizuje školení v komunikaci a zve vlivné vietnamské osobnosti na exkurze do Japonska.

S Ruskem podepsala vietnamská vláda mezivládní dohodu na stavbu elektrárny Ninh Thuan 1, jejíž stavba se odložila na rok 2014 a zprovoznit by se měla v roce 2020. Firma Rosatom potvrdila, že ruské Ministerstvo financí hodlá stavbu elektrárny financovat z 85procent a že Rusko do ní bude dodávat palivo a zpět odvážet vyhořelé články až do konce životnosti elektrárny. S Japonskem vietnamská vláda podepsala smlouvu na stavbu druhé jaderné elektrárny Vinh Hai také v provincii Ninh Thuan. Ta by se měla zprovoznit v letech 2024-2025. Dohoda zahrnuje asistenci při přípravě stavby, garanci nízkého a zvýhodněného úroku, dovoz technologií, stejně jako vyškolení lidských zdrojů, stálou dodávku materiálu po dobu životnosti elektrárny a kooperaci při likvidaci jaderného odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…