Agentura ochrany přírody a krajiny: Botanický průzkum na skalách Velké kotliny

16.07.2022 21:38 | Tisková zpráva

Od 14. do 17. 7. 2022 probíhá botanický průzkum nepřístupných částí skalních výchozů ve Velké kotlině za pomoci lanové techniky.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Botanický průzkum na skalách Velké kotliny
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Velká kotlina v NPR Praděd je jednou z botanicky nejbohatších a nejcennějších lokalit v celé ČR. Zájem přírodovědců toto území přitahuje už více než 200 let, přesto ale není Kotlina v některých svých částech vzhledem ke značné členitosti a množství běžným způsobem nedostupných míst dosud podrobně prozkoumána. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Botanický průzkum proběhne bez použití horolezecké techniky ve vybraných nepřístupných částí skalních výchozů ve Velké kotlině. Zkoumány budou dosud velmi málo nebo dlouhou dobu nenavštívené části vybraných skalních výchozů, zejména pak skalní výchozy centrální Vitáskovy rokle a nepřístupné skály v dolní části Velké kotliny (Podpěrova skála, Suzova stěna, Poubovy skály, Dostálův žleb, Roemerovy výchozy).

Botanický průzkum těchto míst bude realizován odborníky z Českého svazu ochránců přírody Hořepník Prostějov ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR – Správou CHKO Jeseníky a pod dohledem zkušených certifikovaných odborníků na lezení ve skalních terénech.

U vybraných zvláště chráněných a vzácných druhů bude zaznamenána jejich přesná poloha a kvantifikována velikost jejich populací tak, aby bylo možné srovnat jejich vývoj v případě opakování podobného průzkumu v budoucnosti.

Na některých dosud nenavštívených částech skal lze předpokládat zjištění výskytu jedinců či populací řady zvláště chráněných a vzácných druhů rostlin, včetně druhů, které jsou v současné době v území považovány za nezvěstné či vyhynulé. O výsledcích tohoto jedinečného výzkumu Vás určitě budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…