Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Vzácný orel mořský zastřelen

12.04.2016 13:03

Začátkem dubna byl u Hlohovce nalezen mrtvý orel mořský. Zvíře nemělo pařáty, následný rentgen prokázal, že bylo zasaženo velkým množstvím broků. Jeho lov je přitom zákonem zakázán. Orel mořský totiž patří mezi kriticky ohrožené živočichy, v České republice hnízdí přibližně pouhých 100 párů. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Jižní Morava podali proto trestní oznámení na neznámého pachatele.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Vzácný orel mořský zastřelen
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„To, že mrtvý pták neměl pařáty, by mohlo nasvědčovat tomu, že byl chycen do želez a následně zastřelen. Domníváme se proto, že mohl být spáchám trestný čin týrání zvířete zvláště  surovým nebo trýznivým způsobem. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele a požádali policii, aby nás informovala o průběhu vyšetřování. Mrtvý pták byl zhruba čtyřletý, to znamená, že se už mohl rozmnožovat a posílit tak zdejší populaci,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z AOPK ČR, regionálního pracoviště Jižní Morava.

Orel mořský je největším evropským orlem, obývá především nížiny. U nás se vyskytuje zejména v okolí rybníků a jiných větších vodních  ploch. Potravu tvoří především ryby a vodní ptáci, v menší míře i různí savci. Z naší krajiny během devatenáctého a dvacátého století úplně vymizel, první úspěšné hnízdění po této dlouhé přestávce proběhlo v roce 1986. Orly mořské ohrožuje především člověk.

„Pytláci zabíjejí tato jedinečná zvířata především jedem, ročně jich tak zahyne kolem desítky. Jsem přesvědčen, že kdyby se podařilo viníky vypátrat, působilo by to na ostatní jako výstraha a mnoha zvířatům by to zachránilo život. Stát vynakládá nemalé úsilí na ochranu ohrožených druhů zvířat, pokud si však neporadí s pytláctvím, přijdou vynaložené finanční prostředky i energie  nazmar,“ vysvětluje Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny hrozí fyzické osobě za usmrcení zvláště chráněného živočicha pokuta až 100 000 Kč. Mohlo by se ale jednat také o trestný čin podle trestního zákoníku, kde může být trest až tři roky odnětí svobody.

Poznámky:

Mrtvý orel mořský byl nalezen asi 300 metrů od rybníka Nesyt, který je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Ta byla vyhlášena v roce 1953, tvoří ji soustava rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský. Rozloha rezervace je 552,5 ha a patří k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám v České republice. Najdeme zde u nás největší hnízdní kolonie volavek popelavých a kvakošů nočních - hnízdí zde okolo 230 párů obou druhů. Funguje jako tahová zastávka pro husy velké, řadu druhů kachen a bahňáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…