Agentura ochrany přírody a krajiny: Račí mor ve Vizovicích

07.08.2020 19:38

Během července byl zaznamenán výskyt uhynulých raků říčních v potoku Lutonínka, který protéká Vizovicemi. Jako příčina úmrtí byl detekován račí mor.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Račí mor ve Vizovicích
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Toto plísňové onemocnění je přenášeno zejména nepůvodními severoamerickými raky (r. signální, r. pruhovaný), případně dalšími druhy raků, vypuštěnými nezodpovědnými chovateli do volné přírody. Pro domácí druhy raků (r. říční a r. kamenáč) má račí mor fatální důsledky, tak jako v tomto případě.

Co dělat, aby se račí mor nešířil dál?

Nesnažte se zachraňovat raky přesunem na jiná místa, naopak se tím přispívá k šíření račího moru do dosud nekontaminovaných toků. Často se takto "zachraňují" právě ti severoameričtí přenašeči.

Předměty, které se dostaly do kontaktu s vodou, jako jsou holinky či rybářská výstroj, dezinfikujte horkou vodou, Savem nebo řádným vysušením na slunci.

Nepřevážejte vodu z potoka na jiná místa (třeba kvůli zalévání zeleně, z vodohospodářských nebo rybářských potřeb). Voda je kontaminovaná sporami této plísně a můžete ohrozit zdravé raky.

Nevypouštějte nepůvodní raky z chovů do vodních toků.

Více o račím moru a prevenci zavlečení se můžete dozvědět na naší story mapě ZDE.

Jakékoliv úhyny raků hlaste AOPK ČR (invaznidruhy@nature.cz) či Výzkumnému ústavu vodohospodářskému (jitka.svobodova@vuv.cz). Velmi cenná jsou též data o výskytu jak našich, tak nepůvodních druhů raků, nálezy lze zaznamenávat prostřednictvím aplikace BioLog  do Nálezové databáze ochrany přírody. Čím více informací bude k dispozici, tím účinnější může být boj s touto zákeřnou chorobou. Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…