Agentura pro podnikání a inovace: Nová technologie na zpracování trávy z lokálních luk umožnila unikátní výrobu ekologických travních tašek

28.09.2022 10:49 | Tisková zpráva

S financováním pomohly evropské dotace z OP PIK.

Agentura pro podnikání a inovace: Nová technologie na zpracování trávy z lokálních luk umožnila unikátní výrobu ekologických travních tašek
Foto: API
Popisek: Agentura pro podnikání a inovace, logo.

Nahradit neekologické igelitové tašky vysoce ekologickým produktem. To bylo cílem společnosti Papírna Aloisov při realizaci projektu na zavedení výroby vysoce ekologických travních tašek. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Díky inovovanému procesu výroby začala společnost využívat trávu z lokálních luk a spustila produkci travního papíru. Z něj pak vznikla travní taška, která je udržitelnou alternativou k neekologickým produktům. Dotace společnost čerpala z programu Nízkouhlíkové technologie v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Projekt navázal na již realizovaný projekt „Papírové tašky" z roku 2018. V rámci nového projektu byly pořízeny tři technologie včetně speciální technologie na zpracování trávy. Papírna Aloisov je jedinou společností, která vyrábí travní papír z recyklovaného papíru a příměsi trávy (sena) z lokálních luk, které jsou v okolí. Obvykle se totiž travní papír vyrábí s příměsí trávy granulované. „Díky projektu u nás došlo k rozšíření nabídky o vysoce ekologické produkty, které jsou schopny konkurovat i v mezinárodním měřítku. Ochrana životního prostředí a minimalizace odpadů jsou pro nás prioritami. Podařilo se nám provést skvělou inovaci původního produktu recyklované papírové tašky a věříme, že se nám povedou i další. Prostřednictvím projektu jsme si upevnili pozici na trhu a jsme schopni se více prosadit, pružněji reagovat na změny a nabídnout kvalitu,“ uvedla k úspěšně dokončenému projektu Zuzana Matušková, místopředsedkyně představenstva společnosti Papírna Aloisov.

Papírna Aloisov čerpala dotační podporu z programu Nízkouhlíkové technologie v OP PIK. „Program Nízkouhlíkové technologie je určený k zavádění inovativních technologií v oblasti uhlíkové dopravy nebo v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů. Dále pak k zavádění nízkouhlíkových technologií v budovách, systémů řízení spotřeby energií, off grid systémů či technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě. Podpořil už 830 projektů za téměř 2 miliardy korun,“ uvádí Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která program OP PIK administruje a pomáhá podnikatelům s procesem žádosti o dotace.

Papírna Aloisov: Historie výroby papíru v Aloisově spadá až k roku 1881. Samotná Papírna Aloisov pod vedením rodiny Meleckých vyrábí papír od roku 2011. Při výrobě společnost používá výhradně metody šetrné k životnímu prostředí, a je proto vlastníkem certifikátů EKOLABEL, BLUE ANGEL, FSCC a dalších. Více informací na: http://www.papirnaaloisov.cz/ a https://www.papirprovsechny.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…