Agentura vojenského zdravotnictví vybavila vojáky kontejnerovými pracovišti a stany

09.01.2018 18:39

Rok 2017 znamenal pro vojenské zdravotnictví a veterinární službu řadu významných investic. V rámci investičních akcí bylo pořízeno jedenáct zdravotnických kontejnerových pracovišť a osm kusů zdravotnických stanů pro polní nemocnice Agentury vojenského zdravotnictví.

Agentura vojenského zdravotnictví vybavila vojáky kontejnerovými pracovišti a stany
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vzhledem k rychlosti technického pokroku v oblasti zdravotnictví obecně a také měnícím se podmínkám, ve kterých čeští vojenští zdravotníci působí, byla tato investice nezbytná.

Pořízením zdravotnických kontejnerových pracovišť je tak zabezpečena a dále posilňována schopnost mobilních prvků zdravotnické péče polních nemocnic plnit úkoly v oblastech přípravy, výcviku a zabezpečení jednotek na teritoriu ČR i v zahraničních misích.

Modernizace 6. polní nemocnice se týkala konkrétně pracovišť operačních sálů a jejich přípraven, pracoviště intenzivní péče, stomatologie, laboratoří a také rentgenového pracoviště. Dodavatelem kontejnerových pracovišť byl primárně Vojenský technický ústav, s.p. a jeho odštěpné závody.

Osm stanů s příslušenstvím

Další zásadní investice se týkala osmi zdravotnických stanů s příslušenstvím určených pro poskytování ambulantní a pooperační péče širokého spektra lékařských oborů, provádění neodkladných život zachraňujících operačních zákroků a zabezpečení hospitalizační péče.

Tyto stany jsou vybaveny příslušenstvím zajišťujícím podmínky pro plnohodnotné plnění úkolů. Kromě klimatizace zde zdravotníci mají i nezávislé topení, osvětlení a elektrické rozvody. Vnitřní vybavení je variabilně umístitelné tak, aby byl optimálně využit vnitřní prostor stanu přizpůsobený typu plněného úkolu. Stany mohou stát samostatně, stejně tak mohou být navzájem spojené v různých kombinacích. Vzájemná kompatibilita je nezbytná zejména v mezinárodním prostředí, což bylo prověřeno například v rámci mezinárodního cvičení Vigorous Warrior 2017 v Německu.

V polovině minulého měsíce bylo předáno do užívání Vojenského veterinárního ústavu (VVetÚ) Hlučín celkem jedenáct nových vozidel - 4 vozidla Škoda Karoq 4x4 a 7 vozidel Škoda Fabia.

Celková obměna vozového parku je pro jejich práci velkým přínosem. Zejména vozidla Škoda Karoq 4x4 usnadní veterinární zabezpečení ve vojenských újezdech a výcvikových prostorech, kde se veterináři pohybují při odběrech vzorků a ošetřování zvířat v náročném terénu. Vozidla jsou určena pro všechna odloučená pracoviště VVetÚ Hlučín, tedy pracoviště Radošov, Polná na Šumavě a Hranice na Moravě.

Kontejnerová pracovištěpro 7. polní nemocnici

Dalšími pořizovanými vozidly byl automobil pro převoz léčiv a zdravotnického materiálu určený pro Centrum zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem a automobil pro přepravu biologických látek zakoupený pro Vojenský zdravotní ústav Praha.

Nezbytnou podmínkou k pořízení všech výše uvedených nových kontejnerových pracovišť, zdravotnických stanů a vozidel bylo úspěšné provedení vojskových zkoušek popř. funkčních zkoušek. Tyto zkoušky se uskutečnily pod vedením ředitele sekce podpory MO generálmajora Jaromíra Zůny.

Ani v roce 2018 se investice do vojenského zdravotnictví nezastaví. Obměna kontejnerových pracovišť se bude týkat tentokrát 7. polní nemocnice. V plánu je také nákup silničních sanitních vozidel určených nejen pro Centra zdravotnich služeb, ale také pro praporní obvaziště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…