Akademie věd: Argininová magie - chytřejší doprava léčiv do buňky?

05.11.2017 10:30

Výzkumný tým Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ve spolupráci s vědci z univerzity ve švédském Lundu objevili nový způsob, kterým se k sobě mohou vázat peptidy nebo bílkoviny.

Akademie věd: Argininová magie - chytřejší doprava léčiv do buňky?
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Výsledky jejich výzkumu nyní publikoval prestižní americký vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS). „Peptidy si můžeme představit jako vlak a aminokyseliny jako jednotlivé vagony, které se do něj zapojují. Všichni víme, že stejně nabité částice se odpuzují. Náš výzkum byl o tom jak překonat toto odpuzování,“ říká Pavel Jungwirth.

Vědcům z Prahy a Lundu se podařilo najít nový vazebný motiv, kde se kladně nabité postranní řetězce argininových aminokyselin k sobě váží za přítomnosti záporně nabitých koncových skupin nebo postranních řetězců peptidů či bílkovin. Zúročili tak dlouhodobý výzkum zaměřený na pochopení neobvyklých vlastností aminokyseliny argininu, jež se s nadsázkou v biochemických kruzích označují souhrnným názvem „argininová magie“.

Detailní pohled na chemickou strukturu nově objeveného vazebného motivu

„Nově objevený vazebný způsob nám pomůže pochopit, proč peptidy s velkým obsahem argininů snadno procházejí buněčnou membránou a jak toho využít k efektivnímu transportu molekul léčiva do buňky,“ vysvětluje Pavel Jungwirth.

Peptidy se k dopravě léků do buňky lidského organismu používají už dnes, ale s novým objevem by celý proces mohl být ještě účinnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…