Akademie věd ČR: Česká exoplaneta se jmenuje Makropulos, hvězda Absolutno

28.12.2019 17:11

Poprvé v historii mohli Češi vymyslet oficiální název pro exoplanetu neboli planetu, která se nachází mimo náš solární systém. Kdokoli z veřejnosti mohl navrhnout jméno, v druhém kole se pak hlasovalo o nejlepších návrzích.

Akademie věd ČR: Česká exoplaneta se jmenuje Makropulos, hvězda Absolutno
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Planeta se bude jmenovat Makropulos, hvězda XO-5 v souhvězdí Rysa, kterou Makropulos obíhá, pak Absolutno. Výsledky v přímém přenosu oznámila v Paříži Mezinárodní astronomická unie (ZDE), která celosvětovou soutěž k výročí 100 let svého založení vyhlásila. V České republice kampaň koordinuje Akademie věd ČR.

Planetu, která ode dneška nese jméno divadelní hry Karla Čapka o touze člověka po nesmrtelnosti, objevili vědci v roce 2008, je o málo větší než Jupiter a tvoří ji horké plyny. Svou hvězdu, Absolutno, obíhá mnohonásobně rychleji než Země Slunce – jeden rok zde trvá zhruba čtyři pozemské dny.

Návrhy pro „českou exoplanetu“ mohli lidé posílat prostřednictvím formuláře ZDE od června tohoto roku. Do poloviny října přišlo zhruba 1700 návrhů, z nich odborná porota vybrala devět finalistů. O vítězích se rozhodovalo opět hlasováním, kterého se zúčastnilo téměř 4500 zájemců.

Fifinka, Makropulos, nebo snad Šemík?

Na seznam devíti finalistů, o kterých lidé hlasovali do 3. listopadu, se probojovali následující kandidáti na název exoplanety: Makropulos, Ikarie, Šemík, Sněžka, Rumcajs, Fifinka, Sněženka, Granát, Štěstí.

Soutěže Pojmenuj exoplanetu se zúčastnilo více než 780 000 lidí na celém světě. Své národní kampaně organizovalo přes 110 zemí, vybíralo se z celkem 360 000 návrhů. Například v Irsku zvítězila jména mytologických psů Bran a Tuiren z irské legendy. V Malajsii se lidem nejvíce líbila jména drahých kamenů Baiduri a Intan (česky diamant). V Jordánsku hlasování vyhrála jména starověkých měst a chráněných území Wadirum a Petra.

Cimrman neprošel

Pojmenování exoplanet se řídilo jednotnými pravidly: návrhy se nesměly týkat žijících osob nebo osobností, které zemřely před méně než 100 lety, a neměla se navrhovat slova vymyšlená anebo podobná již existujícím astronomickým názvům planetek neboli asteroidů. „Proto jsme hned na začátku hlasování museli vyřadit návrhy s Járou Cimrmanem, kterých došlo suverénně nejvíce. Podle Cimrmana se totiž jmenuje asteroid,“ řekla Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu AV ČR, která předsedala české komisi pro výběr jména exoplanety.

Součástí kampaně Pojmenuje exoplanetu je také literární a výtvarná soutěž pro žáky a studenty (ZDE), která potrvá až do konce roku 2019.

Pokud se chcete dozvědět více informací o exoplanetách, kde se nacházejí, jak se hledají atp., podívejte se na videa, která jsme natočili s odborníkem na exoplanety Petrem Kabáthem z Astronomického ústavu AV ČR (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…