Akademie věd ČR: Fyzikální ústav zvýšil rychlost svého připojení k e-infrastruktuře CESNET na 100 Gbps

04.11.2019 14:21

Fyzikální ústav Akademie věd ČR (FZÚ) zvýšil rychlost svého připojení do celosvětové sítě LHCONE, které je zajišťováno prostřednictvím e-infrastruktury CESNET, na 100 Gbps.

Akademie věd ČR: Fyzikální ústav zvýšil rychlost svého připojení k e-infrastruktuře CESNET na 100 Gbps
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Dosavadní připojení rychlostí 4 x 10 Gbps už bylo nedostatečné pro práci s velkými daty, konkrétně pro zpracovávání obrovského množství dat produkovaných největším urychlovačem částic na světě LHC, který je umístěn v mezinárodní laboratoři CERN ve Švýcarsku.

Práce s těmito daty probíhá distribuovaně v mnoha výpočetních střediscích rozmístěných po celém světě. Jedním z nich je i Výpočetní středisko FZÚ v Praze v ulici Na Slovance, jehož vědci jsou zapojeni do dvou ze čtyř velkých experimentů prováděných v LHC: ALICE a ATLAS.

Pro tyto experimenty FZÚ disponuje 3 PB úložného prostoru a 5000 výpočetními jádry. Síťové připojení ústavu, zajišťované e-infrastrukturou CESNET, je pro vědecké účely dále směrováno jak do celosvětové sítě LHCONE, tak do evropské výzkumné infrastruktury GÉANT.

Na letošní a příští rok je naplánována modernizace urychlovače LHC včetně detektorů, a proto nyní nevznikají nová data. Neustále však probíhá zpracování již zaznamenaných srážek částic. Současné povýšení kapacity síťového připojení FZÚ do LHCONE umožní efektivní a bezproblémové přenosy dat a optimální využití úložných a výpočetních kapacit i během dalšího běhu urychlovače (tzv. Run 3), se kterým se počítá na léta 2021 až 2023.
E-infrastruktura CESNET poskytuje vědecké komunitě vysokorychlostní multifunkční infrastrukturu. Kromě panevropské infrastruktury GÉANT je propojena s dalšími partnerskými sítěmi, které umožňují uživatelům provozovat náročné a unikátní aplikace v nadnárodním prostředí.

„Poskytování špičkové e-infrastruktury a kvalitních služeb pro vědecké projekty, na kterých se podílejí čeští odborníci, je naší dlouholetou prioritou. Jsme rádi, že jsme přispěli k vytvoření vhodného prostředí pro zpracovávání ohromného množství dat pocházejících z významného evropského projektu LHC ve švýcarském CERN,“ uvedl Jan Gruntorád, ředitel sdružení CESNET.

„Bez vysokorychlostního připojení bychom naše servery nemohli v LHC gridu provozovat, proto jsou spolehlivé síťové služby poskytované sdružením CESNET nezbytným základem pro naši účast na zpracování dat z LHC," dodal Jiří Chudoba, vedoucí Výpočetního střediska FZÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…