Vyvolat bolestivou odezvu umí mnoho rostlinných látek např. z cibule, česneku, skořice, nebo chilli papriček. Je to tím, že na našich neuronech se nacházejí proteinové struktury, tzv. iontové kanály, které takové látky rozpoznávají a informují nás o nich. Některé z těchto buněčných senzorů mohou být spuštěny celou řadou dalších podnětů, třeba když okolní teplota dosáhne bolestivých hodnot.
Jedním z projevů jejich funkce je, že tytéž neurony, které tělo upozorní na pálivý podnět po nakousnutí chilli papričky, se také aktivují, když se dotkneme rozpálené plotny.
„Zmapovali jsme konkrétní místo na molekule jednoho z takových iontových kanálů, TRPA1. Je to velmi důležitá oblast, kde se soustřeďují signály vyvolané řadou různých bolestivých podnětů, např. snížením okolní teploty nebo pálivými látkami z rostlin. Významné jsou i ionty vápníků, které tímto kanálem mohou vnikat do buňky a regulovat jeho činnost,“ vysvětluje Viktorie Vlachová.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva