Apogeo Group: Evidovaných svěřenských fondů je přes 900, zajímají se o ně i Britové a Němci

10.09.2018 10:18

V evidenci svěřenských fondů je těchto subjektů k dnešnímu dni k dohledání přesně 913.

Apogeo Group: Evidovaných svěřenských fondů je přes 900, zajímají se o ně i Britové a Němci
Foto: apogeo.cz
Popisek: APOGEO - logo

Fondy založené před 1. lednem 2018 měly povinnost registrovat se do 1. července, nové vznikají podle současných pravidel až zápisem do evidence, kterou vedou rejstříkové soudy. Podle odhadů došlo zhruba u 200 fondů k zániku svěřenské správy z důvodu porušení evidenční povinnosti.

„Jen od začátku letošního července přibylo v evidenci přes 300 svěřenských fondů. Svou roli možná sehrál i fakt, že Češi nechávají vše na poslední chvíli,“ komentuje situaci Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies ze skupiny Apogeo.

„Tato čísla se velmi blíží našim dřívějším odhadům. Reálný nárůst je možno vysvětlit zejména tím, že v našem právním prostředí jde skutečně o jedinečný nástroj k efektivní ochraně rodinného či jiného majetku před budoucími riziky, například v podobě exekucí nebo insolvencí,“ říká Michael Dobrovolný.

Podle něj je nárůst především důsledkem zvyšující se popularity svěřenských fondů, které slouží mimo jiné k bezpečnému mezigeneračnímu předání majetku bez rizik, jež by jinak hrozila například v dědickém řízení.

„Česká právní úprava je natolik unikátní, že se o naše fondy intenzivně zajímají i Britové a Němci,“ dodává Dobrovolný.

Do veřejného rejstříku se svěřenské fondy povinně zapisují podobně, jako už dříve akciové společnosti nebo „eseróčka“. Došlo tak k zásadnímu zvýšení jejich právní jistoty, ale i transparentnosti, a zároveň ke zlepšení praktické ochrany důvěrných údajů. Dříve se totiž svěřenské fondy nikde neevidovaly a existovaly tedy vlastně pouze v podobě notářského zápisu a povinné registrace u příslušného finančního úřadu.

„Nejen úřadům a bankám, ale hlavně svěřenským správcům se bude do budoucna lépe pracovat, jelikož nebude nutné každému, s kým svěřenský správce jedná, předkládat k prokázání notářský zápis často plný důvěrných údajů, nýbrž postačí prostý záznam v evidenci,“ vysvětluje Dobrovolný.

Apogeo Group patří k zakládajícím členům Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů. Založila také jeden z prvních českých svěřenských fondů vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…