Armáda ČR: 4. brigáda může začít cvičit s novými puškami pro přesnou střelbu

18.02.2022 16:09 | Tisková zpráva

Na konci ledna převzaly jednotky 4. brigády rychlého nasazení (4. brn) zbrusu nové pušky CZ BREN 2 PPS, které ve výzbroji nahradí 60 let staré odstřelovačky Dragunov. V používání nové zbraně se tento týden zaškolili střelci a střelečtí instruktoři brigády, kteří zkušenosti předají u svých praporů.

Armáda ČR: 4. brigáda může začít cvičit s novými puškami pro přesnou střelbu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Nové pušky s koncovým označením PPS už mají ve výzbroji všechny tři prapory 4. brigády. Aby se zbraně mohly začít používat pro běžný výcvik, je nezbytné je připravit a tzv. nastřelit, respektive zrektifikovat neboli seřídit optiku. V praxi to znamená upravit ji podle potřeb konkrétního střelce: usadit opěrnou dvojnožku, nastavit délku ramenní opěrky a konečně rektifikovat optický zaměřovač. Prvních devět pušek a dvě desítky střelců a střeleckých instruktorů ze všech praporů brigády absolvovalo tento týden teoretickou i praktickou přípravu na výcvik s novou zbraní.

Konkrétní střelec, konkrétní nastavení

Zkušenosti z tohoto zaškolení teď budou střelci a instruktoři předávat u svých praporů. „Zbraň si musí všichni připravit podle svého těla a především oka. Každý střelec si postupnými úpravami a především rektifikací optického zaměřovače svou zbraň přizpůsobí tak, aby se v boji mohl soustředit na samotnou střelbu,“ shrnul dvoudenní přípravu instruktor oddělení bojové přípravy Velitelství 4. brn praporčík Petr Čížek.

Nastřelení pušky pro přesnou střelbu se u jednotek 4. brigády provádí na vzdálenost 100 metrů právě s ohledem na maximální využití optického příslušenství zbraně. Střílí se na rektifikační terč, který umožňuje snadněji vyhodnotit zásahy a spočítat si, jak optiku na zbrani lépe nastavit. „Vždy se provede alespoň pět výstřelů na každou opravu. Kvůli odchylkám se spočítá střední bod zásahu, což je něco jako průměr všech zásahů. Zkušeným střelcům pro správné nastavení stačí někdy jen dvě opravy a patnáct nábojů,“ dodal praporčík Čížek.

Úspora času při výcviku a výhody optiky

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Ergonomie CZ BREN 2 PPS je totožná s útočnou puškou CZ BREN 2, což střelcům usnadňuje přechod mezi zbraněmi. V základním výcviku se totiž každý učí ovládat dvě zbraně, pistoli a útočnou pušku. Teprve po zařazení k jednotce, přicházejí na řadu zbraně jako kulomet, granátomet nebo puška pro přesnou střelbu. „Sjednocením platformy útočné pušky s puškou pro přesnou střelbu se zcela jistě zrychlí intuitivní ovládání zbraně. Čas, který se ušetří nácvikem manipulace se zbraní, se plně využije pro práci s optikou, která představuje hlavní výhodu zbraně,“ dodal vrchní praporčík 4. brn nadpraporčík Michal Baka, který se podílel na specifikaci poptávky na tuto pušku.

Puška je vybavena optickým zaměřovačem Nightforce ATACR 1 – 8x24 F1. Ten jednak umožňuje podobnou střelbu jako s kolimátorem, kdy nedochází ke zvětšení a přiblížení cíle a je možné bojiště i cíl sledovat oběma očima. Zároveň ale poskytuje možnost v mžiku využít osminásobné zvětšení a zasahovat tak cíle na hranici efektivního dostřelu. Puška je zároveň dodávána s přístrojem pro noční vidění a střelec tak není limitován denní dobou. „Výrazně se zvyšuje schopnost jednotek 4. brn vést bojovou činnost na střední vzdálenosti. Střelec díky nové pušce může rychleji a především přesněji zamířit,“ uzavřel hodnocení nové zbraně nadpraporčík Baka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…