Armáda ČR: Boj v otevřeném prostoru si na cvičení Transylvánští draci vyzkoušeli vojáci z Hranic

23.05.2023 19:15 | Tisková zpráva

Se zařazením hranického 71. mechanizovaného praporu do sil rychlé reakce NATO v letech 2019–2021 začala také jeho spolupráce s 811. praporem rumunské armády, která pokračuje dodnes. Češi a Rumuni se tentokrát sešli v rumunských horách na cvičení Transylvanian Dragons 2023.

Armáda ČR: Boj v otevřeném prostoru si na cvičení Transylvánští draci vyzkoušeli vojáci z Hranic
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Rumunský prapor se připravuje na nasazení do zahraniční operace a absolvoval certifikační cvičení. Naše druhá mechanizovaná rota, posílená o další prvky, se do tohoto cvičení zapojila s cílem zdokonalovat vlastní činnost a posílit schopnosti spolupráce v mezinárodním prostředí,“ vysvětlil řídící cvičení major Martin Krč.

Výcvik pro vojáky začal již na hranickém nádraží, kde naložili potřebnou techniku, především bojová vozidla pěchoty, na železniční vagóny. Dvoudenní transport do výcvikového prostoru Bogata – Stejaris v Rumunsku všech 21 kusů techniky a 110 cvičících vojáků bez problémů zvládlo a okamžitě se zařadilo do úkolového uskupení.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33715 lidí

„Naše mechanizovaná rota absolvovala komplexní výcvik v mezinárodním prostředí, zakončený bojovou střelbou,“ říká nadporučík Jan Laštovička, zástupce velitele roty. „V taktickém námětu cvičení rumunská jednotka vedla boj na zdrženou, zastavila nepřítele a naši vojáci potom podnikli protiútok. Tyto činnosti již máme nacvičené, velkou pozornost jsme ale věnovali vzájemné spolupráci cizích jednotek. Vyřešit jsme museli především otázky spojené se vzájemným spojením, vedením radiového provozu a systémem předávání informací. To beru jako největší přínos tohoto cvičení,“ dodává nadporučík Laštovička.

Jako další rozvoj schopností praporu a velkou zkušenost cvičení vidí také major Krč. „Mohli jsme si podrobně vyzkoušet nový typ terénu, který u nás nemáme – otevřené horské pláně, které výrazně limitují možnosti krytí. Jsme zvyklí maximálně využívat možnosti terénu ke skrytému pohybu, což na nezalesněných pláních, v hlubokých údolích lemovaných skalami, bylo velmi obtížné. Válka na Ukrajině nám připomněla velkou devastaci rozsáhlých území, zničené vesnice, města, lesy a boj potom probíhá na otevřeném prostoru. Přesně takový typ terénu rumunský výcvikový prostor nabídnul,“ pochvaluje si major Krč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …