Armáda ČR: Bondovský Land Rover vynesl Vojenskému fondu solidarity téměř čtvrt milionu

04.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Vánoce jsou svátky nejen klidu a pohody, ale také štědrosti a darů. V tomto duchu se před vánočními svátky konala v pražském Autosalonu Dajbych aukce vozidla Land Rover Defender Bond Edition.

Armáda ČR: Bondovský Land Rover vynesl Vojenskému fondu solidarity téměř čtvrt milionu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Petr Dajbych, zakladatel a majitel autosalonu, se rozhodl čtvrtinový podíl z hodnoty, o níž vítězná nabídka převýšila vyvolávací cenu, věnovat do Vojenského fondu solidarity. Hned po aukci předal předsedkyni výboru VFS brigádní generálce Lence Šmerdové šek na 234 018 korun.

Výtěžek z aukce pro vojáky

Vítězná nabídka činila nakonec 4 625 000 korun, vyvolávací cena 3 688 928 korun tak byla překonána bezmála o milion korun. „Organizovat takovou událost v současné nejisté době byla sázka do loterie. Ukázalo se naštěstí, že lidé mají i dnes zájem o unikátní auta se sběratelskou a také investiční hodnotou. Výsledek překonal očekávání a díky tomu se podařilo vygenerovat i vysoký dar pro Vojenský fond solidarity,“ komentoval úspěšnou akci Dajbych.

Skvělý nápad

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Generálka Šmerdová se aukce osobně zúčastnila a po jejím skončení si šek s částkou z rukou Petra Dajbycha převzala. „Z aukce a jejího výsledku jsem nadšená. Děkuji majitelům, panu Dajbychovi a paní Dajbychové, za tento vynikající nápad. Částka, kterou fond získal, může významně pomoci vojákům a jejich blízkým, kteří se dostali do složitých životních situací. Právě pro ně je Vojenský fond solidarity určen,“ uvedla Šmerdová.

Bond Edition je limitovaná edice vrcholného modelu řady Land Rover Defender V8 vyrobená v počtu pouhých 300 kusů. „Jde o exkluzivní verzi nejvýkonnějšího sériového Defenderu, který byl kdy vyroben, inspirovaný auty z filmu bondovské série No Time To Die,“ komentoval model vozidla Finbar McFall, brand director automobilky Land Rover.

Podobných darů přibývá

Dar výtěžku z aukce není ale pro fond novinkou. Jen týden před aukcí bondovského vozidla převzala brigádní generálka Lenka Šmerdová další symbolický šek z aukce Galerie KODL. Vydražen byl unikátní prototyp hodinek vyrobených společností ELTON hodinářská, a.s., pocházející z produkce jediného českého výrobce hodinek PRIM z Nového Města nad Metují.

Tyto štědré dary přichází krátce poté, co byla ukončena sbírka ke Dni válečných veteránů, kterou VFS pořádá již tradičně od října do listopadu. Letošní sbírka vynesla rekordní téměř dva miliony korun. Do sbírky přispívali sami vojáci a také širší veřejnost díky téměř pěti stům kasičkám, které byly rozmístěné po celé republice, a DMS zprávám.

Podpora VFS byla letos nadprůměrná i díky dalším akcím: Charitativní Běh pro válečné veterány okolo republiky, do něhož se zapojily přes tři tisíce vojáků, vynesl nejprve 100 tisíc díky Nadaci ČEZ. Celkem se pak na účtu fondu díky této akci sešlo více než půl milionu korun, což je částka oproti minulému ročníku jednou tak vysoká. V listopadu přispěli 100 tisíci filmaři, kteří natáčeli v pražské posádce. Tradiční sponzoři fond opět podpořili vysokými částkami - Sellier & Bellot věnoval 300 tisíc, Česká zbrojovka Uherský Brod 250 tisíc, Aramark 100 tisíc, štědrých byla ale řada dalších společností. Nesmíme samozřejmě zapomenout na drobné podporovatele, bez jejichž pomoci by se fond neobešel - vojáky a veřejnost.

Celkový stav účtu Vojenského fondu solidarity ke konci listopadu byl 23 356 980 korun. V loňském roce Vojenský fond solidarity poskytl pomoc v celkové výši 1 074 000 korun. Tuto částku tvořily finanční dary pro vojáky s rodinami, které postihlo těžké zranění, vážné onemocnění, náhlé úmrtí, živelní pohroma či nezaviněná finanční tíseň, a finanční dary pro nezaopatřené děti, které tragicky ztratily rodiče v souvislosti s výkonem služby. Za dobu svého působení od roku 2015 Vojenský fond solidarity pomohl třiceti třem rodinám vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…