Armáda ČR: Čeští vojáci uspěli v Lotyšsku v mezinárodní soutěži hlídek

07.06.2022 21:20 | Tisková zpráva

Na základně Adazi v Lotyšsku proběhl na konci května mezinárodní závod hlídek CLS (Combat Life Saver – první pomoc v boji) s názvem Horned Viper, kterého se zúčastnili vojáci 8. úkolového uskupení AČR.

Armáda ČR: Čeští vojáci uspěli v Lotyšsku v mezinárodní soutěži hlídek
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Závod pořádali lékaři z kanadské nemocnice ROLE 1+ a zúčastnilo se ho 16 hlídek napříč všemi uskupeními na základně. Soutěžní klání se skládalo z několika disciplín, například zabezpečení prostoru, vyproštění zraněného z bojové techniky, ošetření a transport pacienta a jeho předání do další péče.

Česká hlídka obsadila celkově druhou příčku, zaostala jen vteřinu za vítězi z Kanady. Před soutěží se naši vojáci účastnili společného mezinárodního výcviku, který byl zaměřen právě na přípravu specialistů CLS a který pak v soutěži náležitě využili.

Výcvik proběhl pod vedením instruktorů ze Španělska a specialistů ze Spojených států amerických. Rozdělen byl do tří částí. První část byla zaměřena na činnost při patrole a ošetření raněného pod palbou. Druhá na taktické ošetření a poslední na odsun pacienta a předání vyššímu stupni ošetření.

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Cílem bylo zdokonalit metody v jednotlivých oblastech a osvojit si rozdílné postupy koaličních partnerů. Díky jednotným osnovám přípravy specialistů CLS, podle kterých se připravují i naši vojáci, byla spolupráce při podání první pomoci v poli jednodušší.

Cvičení se zaměřilo zejména na ošetření střelných zranění. Vojáci si vyzkoušeli zástavu masivního krvácení pomocí hemostatických prostředků na improvizované maketě, kterou vyrobili španělští instruktoři z vepřové kýty a umělé krve. Stejně tak si vyzkoušeli ošetření pneumotoraxu zavedením hrudního katetru. Zdravotníci ošetřovali i poranění způsobené pádem z výšky a fixaci pánve a krční páteře.

„Kurz CLS v rámci přípravy v České republice byl náročný, ale díky tomuto poslednímu výcviku jsme teď na stejné úrovni jako CLS ostatních armád, a především jsme sladili spolupráci,“ vysvětlil svobodník J. T. Celý výcvik byl veden v angličtině, takže si naši vojáci vyzkoušeli komunikaci se zahraničními kolegy, včetně podávání hlášení a vyžadování podpory.

Seržant T. D. působící jako instruktor zdravotnické přípravy v armádě Spojených států amerických hodnotil přípravu velmi pozitivně: „Líbil se mi taktický námět cvičení, patrolování, nástřel a reakce na nepřítele, dalo nám to reálný scénář pro mediky. Společné cvičení US mediků s českými a španělskými vojáky umožnilo procvičit si vzájemnou komunikaci i fungování jako jeden tým. Byl to pro nás krok kupředu ve společném výcviku, který se konal poprvé a doufám, že bude probíhat častěji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …