Armáda ČR: Expertní delegace Jordánska jednala v ČR o spolupráci v oblasti rovných příležitostí žen a mužů

21.09.2022 21:20 | Tisková zpráva

Do České republiky zavítala tříčlenná delegace generálního štábu ozbrojených sil Jordánského hášimovského království (JAF) pod vedením plukovnice Mahy Nasser, ředitelky pro genderové záležitosti. Hlavním účelem této expertní návštěvy byla vzájemná spolupráce a sdílení zkušeností obou armád v oblasti rovných příležitostí.

Armáda ČR: Expertní delegace Jordánska jednala v ČR o spolupráci v oblasti rovných příležitostí žen a mužů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Delegace nejdříve navštívila 13. dělostřelecký pluk v Jincích. Plukovnici Mahu Nasser a její kolegy zde přijal plukovník Vlastimil Urban, zástupce velitele pluku. Během setkání byl představen pluk, historie jeho vzniku a personální obsazení, zejména s ohledem na zastoupení žen. Následovala prohlídka areálu kasáren, vojenské techniky, prezentace výcviku a beseda s vojákyněmi.

Diskuze se zástupci JAF zaměřená na vojenskou službu žen byla velice otevřená a přátelská. Hosté se zajímali o podmínky vstupu do naší armády, možnosti kariérního růstu nebo praktickou stránku vojenské služby žen po boku svých mužských kolegů. Diskutovány byly také různé aspekty slaďování pracovního a osobního života.

V rámci diskuse zástupkyně JAF představily jordánský přístup k zastoupení žen v armádě. Ženy působí v čistě ženských jednotkách, avšak mají stejné možnosti přípravy a vzdělávání či nároky na fyzickou připravenost jako muži.

Genderová problematika je aktuální v obou armádách

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Další den návštěvy zástupců jordánských ozbrojených sil pokračoval na Generálním štábu Armády ČR, kde delegaci přijala brigádní generálka Lenka Šmerdová, poradkyně náčelníka Generálního štábu Armády ČR pro nábor a genderovou problematiku. Společně diskutovali o přístupu obou zemí k úloze žen v ozbrojených silách, sdílení zkušeností v genderových záležitostech i o vzájemné spolupráci v oblasti rovných příležitostí.

„Ženy jsou neoddělitelnou součástí armády. Jejich zájem o službu v ozbrojených silách má stále vzrůstající tendenci. Roste i zájem žen o službu v aktivní záloze. Aktuálně v rámci rezortu MO slouží více než 3 700 žen, což představuje 13,8 % z celkového počtu vojáků z povolání. V rámci Severoatlantické aliance nás to řadí na desátou příčku,“ zhodnotila zastoupení žen v české armádě brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Ženy v rezortu MO slouží nejvíce v tiskové službě, personalistice a zdravotnictví. Ženy mají své zastoupení ve všech hodnostních sborech i odbornostech, a slouží také na velitelských pozicích. Vojákyně jsou zařazeny např. jako řidičky, operátorky, střelkyně, pilotky, lékařky či vojenské policistky.

V rámci JAF jsou ženy zastoupeny z více než 17 % a působí na různých pozicích od administrativy přes vojenské zdravotnictví, vojenskou policii až po síly rychlé reakce a nově i speciální síly. „V současnosti se zaměřujeme na dosažení 3% zastoupení vojákyň v poli, čemuž odpovídá i posílení náborových aktivit. K naplnění tohoto cíle významně pomáhá nové Výcvikové centrum pro ženy v jordánské armádě, které současně zlepšuje kvalitu poskytovaného výcviku“ uvedla plukovnice Maha Nasser.

Výstavba uvedeného výcvikového centra byla realizována skrze projekt NATO, za něhož byla ČR zodpovědná společně s Norskem. „Velmi si ceníme role České republiky při realizaci výstavby tohoto výcvikového centra a dlouhodobou podporu pro JAF na bilaterální i alianční úrovni,“ dodala.

Jordánskou delegaci následně přijal náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš. Jednání se zaměřilo na další rozvoj bilaterální spolupráce v oblasti rovných příležitostí. Zástupci JAF zavítali také na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR, na nichž vystoupila jordánská ženská jednotka sil rychlé reakce ve společné pozemní ukázce na osvobození rukojmích z rukou teroristů.

  • Rovněž vojákyně AZ OS ČR slouží napříč všemi jednotkami v různých odbornostech. Mají téměř 11% zastoupení na různých pozicích (v současnosti slouží v aktivní záloze 4000 vojáků, z toho 436 žen). Nejvíc žen slouží u Centra biologické ochrany Těchonín, dále u pěších rot. Máme ženy u dělostřelců, ženy jako velitelky družstev, čet a rot. Ženy AZ neslouží u speciálních sil.
  • V zahraničních operacích EU, NATO a OSN jsou ženy dlouhodobě zastoupeny asi z pěti procent. Letos poprvé velí větší jednotce žena. Majorka Petra Pihera je velitelkou jednotky strakonických protiletadlovců v rámci eFP v Litvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…