Armáda ČR: Nová kamufláž MAD21 má lepší krytí a hodí se do města i lesa

04.02.2022 19:38 | Tisková zpráva

Zatímco jiné členské státy Aliance obrazně převlékly kabát už několikrát, čeští vojáci nosí jeden a tentýž maskovací potisk už čtvrt století. Kvůli změně současného i budoucího bojiště nyní přišel čas na změnu: MAD21, tedy Maskovací design vzor 2021, splnil všechny požadavky na moderní a funkční kamufláž. Jeho největší předností je přitom univerzálnost.

Armáda ČR: Nová kamufláž MAD21 má lepší krytí a hodí se do města i lesa
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Nutnost nové kamufláže se diskutuje veřejně i v odborných kruzích posledních pět let. V české armádě zavedený vzor 95 (potisk lesní) je stále kvalitní, navíc pokusy o jeho výměnu nenaplnily očekávání. Současné i budoucí bojiště se nicméně změnilo, a tím pádem se nový vzor na vojenských polních uniformách stal nutností.

Hotovo za dva týdny

Projekt MAD21 vznikl náhodou na pravidelném zasedání stálého integrovaného pracovního týmu (SIPT 2) u Centra zabezpečení materiálem týlových služeb v Brně, který oslovil autora knihy „Kamufláž: Kapitoly z dějin designu pozemního a námořního maskování“ (ZDE), akademického sochaře Tomáše Chorého. Grafický designér a pedagog působící na Univerzitě Palackého se ukázal být dlouholetým vojenským fandou. „Od dětství mě bavila armáda, sestavoval jsem si letecké modely a na nich mě právě bavila nejvíc jejich kamufláž,“ vysvětluje Tomáš Chorý. Slovo dalo slovo a designér připravil pro armádní tým možný návrh budoucího potisku. Trvalo mu to neuvěřitelných čtrnáct dnů.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55307 lidí

Jeden maskáč pro různá prostředí

Zadáním byl víceúčelový potisk, který by zachoval tradice současného maskovacího vzoru AČR lesní (vz. 95), který je skvělý do lesa, ale svoji krycí schopnost ztrácí v „komplikovanější“ krajině nemluvě o městské zástavbě. „Tedy modifikovat stávající vzor AČR lesní za použití barev vycházejících z maskovacích potisků na bázi MultiCam a upravit ho pro různá předpokládaná prostředí tak, abychom do budoucna používali pouze jeden potisk na místo dvou. Tedy lesního a pouštního,“ vysvětluje požadavky podplukovnice Helena Jarešová, náčelnice výstrojní služby AČR.

Zapojili se i uživatelé

Přáním náčelníka Generálního štábu AČR bylo, aby na vzniku nového maskovacího vzoru nepracovali jen odborníci, ale také sami budoucí uživatelé – vojáci. Celkem jde o tým zhruba šesti desítek lidí. Úkoly byly rozděleny následovně: sekce logistiky specifikovala požadavky vojáků, Univerzita obrany se zabývala managementem projektu. Projekt je složen ze dvou částí – potisku, tedy MAD21, a dále střihu a materiálu. Vloni v dubnu byl projekt generálu Aleši Opatovi představen. V listopadu byl resortu obrany schválen a zapsán tento návrh maskování jako evropský průmyslový vzor.

A co bude dál?

V současné době Univerzita obrany pracuje na vyhodnocení univerzálnosti MAD21 exaktním popsáním a v rámci projektu připravuje ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci novou metodiku měření barev a spektrálních reflektancí. Do projektu je samozřejmě přizván i Vojenský výzkumný ústav Brno, který má statut národního garanta maskování tak, aby se celý proces uzavřel vydáním nového Českého obranného standardu. Projekt BDU MAD21, tedy maskáče v novém střihu a potisku, bude předložen generálu Opatovi v květnu tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…